Доступність посилання

ТОП новини

Рада з прав людини ООН звинуватила владу Судану у співучасті в воєнних злочинах у провінції Дарфур


Уряд країни не тільки не захистив мешканців провінції від насильницьких дій провладного ополчення «джанджавідів», а й сам брав активну участь у насильстві проти цивільних осіб.

Уряд країни не тільки не захистив мешканців провінції від насильницьких дій провладного ополчення «джанджавідів», а й сам брав активну участь у насильстві проти цивільних осіб, стверджують представники місії ООН у Дарфурі.

У своєму звіті вони заявили, що це проурядове ополчення, воюючи з місцевими повстанцями, коїть злочини проти людяності.

Водночас і повстанці винні в серйозних порушеннях прав людини і гуманітарного права.

Рада з прав людини ООН назвала захист мирного населення Дарфура нагальним обов’язком міжнародної спільноти.

За 3 роки збройного конфлікту у суданській провінції загинули майже 200 тисяч людей, ще понад 2 мільйони мусили залишити домівки.

У суданській провінції Дарфур від 2003 року триває збройний конфлікт між ополченням «джанджавід» місцевих кочових арабів і кількома повстанськими угрупованнями, що виступають на захист інших етнічних груп. Уряд Судану заявляє, що не підтримує «джанджавідів». Але, за повідомленнями, уряд надає ополченцям грошову й іншу підтримку й іноді бере з ними спільну участь у бойових операціях.

Від конфлікту найбільше потерпає мирне землеробське населення, що не належить до кочових арабів. США офіційно визнали конфлікт у Дарфурі геноцидом проти цього населення. Водночас ООН, Африканський союз і низка міжнародних правозахисних організацій утримуються від визначення цих подій як геноциду.
XS
SM
MD
LG