Доступність посилання

ТОП новини

Дні українського кіно в Криму присвячені річниці командувача УПА Романа Шухевича.


Володимир Притула Сімферополь, 12 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Сімферополі вперше проходять Дні українського кіно. Цей захід є ініціативою місцевих молодіжних організацій, які присвятили його 65-літтю створення Української повстанської армії і 100-літтю її командувача Романа Шухевича.

Дні українського кіно у Сімферополі організували молодіжні лідери Таміла Ташева, Андрій Щекун та Олена Халимон.
Втім, деякі київські чиновники рекомендували кримчанам не згадувати УПА і не показувати фільм про її командувача.

Захід мав розпочатися ще 5 березня – якраз у річницю загибелі головнокомандувача УПА Романа Шухевича – генерал-хорунжого Тараса Чупринки, але через загрозу грипу у сімферопольських школах оголосили карантин.

Уроки історії з екрану

“Дні українського кіно” все ж таки розпочалися у Сімферополі і на перший фільм, картину Олеся Янчука про Романа Шухевича “Нескорений” прийшли сотні школярів і студентів із різних шкіл та вузів міста.

Одинадцятикласниці Катя та Оксана кажуть, що їм цікаво, хоч і вони мало знають про боротьбу українських повстанців. З фільму дівчата дізналися про те, про що не розповідають на уроках історії. “Для нас це відкриття”— кажуть вони.

Директор Сімферопольської української гімназії Наталя Руденко свого часу хотіла придбати деякі з тих фільмів, які показують під час Днів українського кіно, але без успіху.

“Сила мистецтва, сила кіно відома. Тому я дуже рада, що цей фестиваль проходить у нашій школі”, — сказала Наталя Руденко.

Міністерство культури: УПА не тема для Криму

У відкритті Днів українського кіно у Сімферополі взяла участь народна артистка України Раїса Недашківська.
Один з організаторів заходу Андрій Щекун розповідає, що у Міністерстві культури і мистецтв України не радили заторкувати в Криму тему УПА. “Взагалі “Нескореного” хотіли зняти, замість нього демонструвати якийсь інший фільм, але ми наполягли на своєму”, — каже він.

Упродовж тижня сімферопольці матимуть змогу подивитися 6 українських фільмів, серед яких картини “Мамай” Олеся Саніна, “Білий птах із чорною ознакою” Юрія Іллєнка та інші. У рамках фестивалю кілька відомих київських митців, в тому числі народна артистка України Раїса Недашківська, проведуть майстер-класи. І, як повідомила представниця сімферопольської молодіжної організації “Український дім” Олена Халимон, організаторів кримських Днів українського кіно уже запросили до Севастополя.

Матеріали до теми:

• Одеса тиждень буде “говорить по-русски”. • День рідної мови. • Тільки українською! • Українізація кіно.
XS
SM
MD
LG