Доступність посилання

ТОП новини

Чим і кому загрожує ракетне паливо Павлограда?


Юлія Рацибарська Дніпропетровщина, 12 березня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) - Мешканці Павлограда на Дніпропетровщині вимагають від влади створити спеціальну комісію і провести незалежну експертизу стану твердого ракетного палива, яке зберігається у місті з переспективою утилізації. Про це люди заявили на громадських слуханнях.

Резервуари з меланжем.
Гасло.
У громадський слуханнях взяли участь близько 200 людей. Павлоградці одностайні: утилізація твердого ракетного палива на місцевому хімізаводі за півтора кілометра від житлових масивів загрожує їхньому життю та здоров’ю, чистоті довкілля.

Про безпеку довкілля від екологів та мешканців

Голова екологічного товариства ім. Варняка Віра Трембач переконана, що усі п''ять тисяч тонн палива з міжконтинентальних ракет СС-24 треба негайно вивезти з міста, адже умови його зберігання не відповідають вимогам безпеки:

“Природній стан для ракет – це вертикальне положення, у нас вони зберігаються горизонтально. Це та інші порушення зберігання можуть призвести до займання у будь-який момент, якщо, наприклад, пройшла іскра цехом”.

Учасники слухань також нагадали про проігнороване владою рішення місцевого референдуму 2002-го року — заборонити утилізацією ракетного палива в Павлограді.

Про вірогідність катастрофи від керівництва хімзаводу

Громадські слуханнях.
Генеральний директор Павлоградського хімзаводу Леонід Шиман вважає громадські слухання політичним замовленням, їх, мовляв, організували і проплатили місцеві «бютівці», щоб дестабілізувати ситуацію у місті. За його словами, вірогідність техногенної аварії на підприємстві мізерна. Водночас він підтверджує, що термін зберігання ракетного палива для бойових цілей збіг ще 5 років тому, але речовину можна буде зберігати до 2010-го року, тобто до часу, коли паливо збираються утилізувати.

Говорить технічний директор Павлоградського хімзаводу Євген Устименко:

“Та оцінка, яку дали спеціалісти щодо вірогідності аварійної ситуації складає 10 у мінус шостому ступені для нашого методу, який ми використовуємо, це і для зберігання, і для методу утилізації гідророзмивом із подальшою переробкою”.

З 2003-го року державне підприємство «Павлоградський хімічний завод» є провідною організацією з реалізації програми утилізації твердого ракетного палива в Україні. Програма повністю фінансується коштом держбюджету.
XS
SM
MD
LG