Доступність посилання

ТОП новини

Комунальні підприємства в оренду і надовго!!!


Олена Солодовнікова Харків, 12 березня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) - Комунальні підприємства Харкова можуть змінити господаря. Перелік об’єктів, які влада готова віддати в довгострокову оренду, депутати затвердили на останній сесії. За кілька тижнів вже з’явились іноземні інвестори, які зацікавилися харківським майном. Мешканці міста наразі розмірковують над тим, чи вдасться владі зберегти контроль над підприємствами після того, як ті отримають нових господарів.

Водоканал, теплові мережі, комуночіствод, електротранс та аеропорт – всі ці підприємства харківська влада готова віддати в концесію, тобто у довгострокову оренду.

Що чекають від концесіонерів?

Головний аргумент на користь такого рішення – житлово-комунальне господарство вкрай занедбане, на його розвиток потрібні кошти. Впоратися з ситуацією допоможуть лише приватні інвестиції, переконує секретар міськради Геннадій Кернес:

“Ми йдемо “ step by step” та розвиваємо інфраструктуру? Або ми хочемо стагнації та хочемо сказати, що самі впораємося? Ми вже впоратися не можемо, справа запущена – 78 відсотків зношення!”.

Прибічники довгострокової оренди впевнені, першим кроком концесіонерів буде заміна зношеного обладнання та встановлення лічильників для всіх видів комунальних послуг. Противники концесії переконують, що нові власники не займатимуться благодійністю, а матимуть на меті отримання прибутку. А це, вірогідно, “вдарить” підвищенням тарифів по гаманцю харків’ян. Крім того, владі буде важко контролювати орендоване майно, стверджує депутат від “Блоку Наталії Вітренко” Сергій Тимченко:

“Контроль повинен бути повний. І справа тут не у тарифах, а в тому, що концесіонер може завтра збанкротувати, і ми залишимося без систем життєзабезпечення”.

Концесія має історію

Концесія для Харкова – явище ненове. Наприкінці 19-го століття в довгострокову оренду влада віддала водопровід. Як свідчать історичні факти, в результаті цього місто майже на тридцять років отримувало брудну воду. Щоб виправити ситуацію, Дума викупила своє колишнє майно та “влізла” в борги. Приблизно в той же час в концесію французам віддали міський транспорт – конку. І знову зіштовхнулися з проблемою. Нові господарі забороняли громаді прокладати рейки для електричних трамваїв.

Аеропорт – єдиний об’єкт, передача якого в приватну власність не зашкодить Харкову, в цьому впевненні обидві сторони. Незадоволені сучасними механізмами концесії для збільшення рентабельності комунальних підприємств пропонують не віддавати їх в оренду, а винаймати досвідчених закордонних топ-менеджерів. Де брати гроші на зарплату цим фахівцям, не уточнюють.

Охочі вкладати у збиткове

Місцеві оглядачі сумніваються, що знайдуться компанії охочі вкладати кошти в підприємства, що зараз є збитковими. Мер Михайло Добкін не поділяє цього песимізму:

“Я тут почув фразу, де ми знайдемо дурня, який прийде на заздалегідь збиткове підприємство? Я хочу сказати, ми дурнів не шукаємо, нам дурні не потрібні – своїх вистачає. Ми шукаємо професійну публічну компанію”.

За словами Михайла Добкіна, на сьогодні бажання взяти участь в “конкурсі концесіонерів” вже виявили компанії з Франції, Німеччини та Росії. Також мер повідомив, що перелік об’єктів, які готують до передачі у концесію, може поповнити ще й “ТЕЦ-4”. Михайло Добкін зауважує, що сьогодні вона знаходиться практично в неробочому стані і виконує свою функцію лише на початку опалювального сезону.
XS
SM
MD
LG