Доступність посилання

ТОП новини

Артист в роботі і дозвіллі. Розмова із Ярославом Гаврилюком.


Павло Вольвач Київ, 7 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Ярослав Гаврилюк – людина, нерозривно пов’язана з кіном. А нинішній стан українського кінематографа відомий усім. Мабуть, саме тому для широкої громадськості залишаються непомітними цікаві речі. Скажімо, ювілей Гаврилюка. Чи нагородження митця званням Народного артиста України. Ці пробіли якимось чином спробувало ліквідувати Радіо Свобода, запросивши Ярослава Гаврилюка до розмови.

Р.С.: Ярославе, я вітаю Вас із цим званням. А хотілося б поговорити за життя без огляду на звання чи регалії, чи нагороди. Взагалі, як живеться Ярославу Гаврилюкові, актору, якого дуже багато наших слухачів знають, люблять, шанують?

Я.Г.: Живеться актору народному так само, як і заслуженому. Нічого такого не сталося. Звичайно, що приємно з рук Президента отримати звання. Тим більше, що 55 років, щось зроблено, і це, звичайно, зобов’язує. Сказати, щоб на даний момент аж дуже так запрошень багато було там в кіно, чи... Працюю в театрі, Київському академічному молодому театрі. Зранку на репетиції, ввечері – на виставу. Трошки знімався в об’єднанні “Дебют”, у трьох фільмах. Це “Жах” Мирослава Слабошпицького, “Філософія” Али Пасєкової і “Приблуда” Валерія Ямпольського, в головних ролях. Це теж добре, тому що попрацював з головними режисерами, нещодавно фільми показували в Будинку кіно, щось відібрали на фестиваль у Вірменії.

Р.С.: Озираючись назад, який фільм, які ролі для Вас є найдорожчими? Скажімо, для мене при словах “Ярослав Гаврилюк” ясно постають в уяві “Грачі”, “Вавілон-ХХ”, а от для Вас?

Я.Г.: Практично, Ви на це питання відповіли. Це був перший мій фільм, Івана Васильовича Миколайчука, “Вавілон-ХХ”. І з першої цієї ролі, за що я йому дуже вдячний, він мені дав дорогу в кіно. Потім були “Дударики”, головна роль, вона мені теж дуже дорога. У 80-му році я отримав приз за кращу чоловічу роль на фестивалі “Молодість” у Києві. Це для мене теж було важливо. І третя роль – це в “Грачах” Єршова. Вона мені була і дуже важка, і дуже цікава, тому що поряд були актори дуже відомі: Петренко Олексій Васильович, Філатов...

Р.С.: З Філатовим як Вам велося – нормально, з ним важко було працювати чи навпаки?

Я.Г.: У нього це теж була одна з перших ролей в кіно, то ми з ним працювали душа в душу.

Р.С.: Правда, що він висловлював подив: як можна прожити все життя в Україні і не вивчити українську мову?

Я.Г.: Так. Він навіть просив нас з Олексієм Васильовичем Петренком, який дуже добре розмовляє українською мовою, думаю, він її і зараз не забув, так ось, Філатов казав: “Я вас очєнь прошу, разговарівайтє і со мной на украінском язикє”. Він ще міг зробити зауваження і Єршову сказати: “Да, вот ето єсть українскій хлєб, піть українскую горілку і нє знать українского язика – вот ето свінство!”

Р.С.: Славу відчуваєте? Пізнають на вулиці, озираються, просять автограф?

Я.Г.: До мене оця “зіркова хвороба” якось не причепилася. Хоча в мене брали автографи і в метро, і в переходах, і в театрі, і де завгодно. В гостях, кудись прийдеш і, відверто кажучи, було трохи незручно. Тому що ти приходиш в гості і хочеш як людина відпочити. А тебе починають – ось, до нас прийшов... І замість того, щоб відпочити, ти мусиш щось читати, чи розповідати. А не завжди ж цього хочеться. Всякі люди підходять: вот, пойдьом випьєм... Мені було приємно, що моїм друзям приємно, і моїм рідним, що я працюю, що я знімаюсь. Я людина непосидюща, в мене, якщо робота, то вона мені сниться. Я ранком встаю, і воно мені дає наснагу.

Р.С.: Ярославе, а якесь хобі є? Ви граєте там в гольф, чи любите ганяти на автомобілі?

Я.Г.: Ні. Машини в мене немає. Дякую Богу, що в мене є просто квартира однокімнатна, і в мене немає ні дачі, ні машини. Але я вдячний Богу, що живе моя мама, моя сестра, що мої друзі всі живі-здорові. Я, коли читаю “Отче наш” на ніч, я дякую Богу, що мені не треба машини, мені не треба дачі, але я дуже дякую, Господи, що в мене є мої рідні, мої друзі, і що вони живі-здорові і що разом з ними я ще можу дуже багато зробити.
XS
SM
MD
LG