Доступність посилання

ТОП новини

“Три роки тому цей парламент був помаранчевим.”<br>Інтерв’ю з європарламентарем Богданом Кліхом.


Наталія Вікуліна Брюссель, 13 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) Європарламентар від Польщі, представник фракції Європейської народної партії Богдан Кліх сподівається, що ЄС надасть Україні чіткішу європейську перспективу. Водночас Кліх не впевнений у тому, що майбутня угода між Києвом та Брюсселем стане угодою про асоціацію.

Богдан Кліх
Р.С.: Чи в майбутній угоді між Україною та Європейським Союзом буде мова про асоціацію?

Б.К.: Я все ще цього сподіваюсь. Хоча перспективи для такої угоди про асоціацію обмежені. Це є результатом двох тенденцій. Перша – це, так би мовити, політика зачинених дверей Євросоюзу. Ця тенденція була такою важливою і очевидною при проведенні референдумів у Франції та Нідерландах. Друга тенденція є, на жаль, результатом внутрішніх подій в українській політиці.

Українські політики, які були лідерами помаранчевого табору, на жаль, були не здатними відправити до Європи важливий сигнал, що Україна була і є набагато краще підготовленою до членства у ЄС, ніж це було 3 роки тому.

Тож перспективи для угоди про асоціацію нині обмежені. Ми подивимось, якими будуть результати політичних переговорів між Києвом та Брюсселем. Я сподіваюся, що Україна отримає принаймні позицію вирішального партнера у європейській політиці сусідства на сході і що Євросоюз створить, скажімо, набагато чіткішу європейську перспективу для України.

Р.С.: Чи угода про асоціацію потрібна Україні як стимул для проведення внутрішніх реформ?

Б.К.: Не тільки. Це було б зобов’язанням Євросоюзу, що, якщо є країна, яка спостерігає уважно за переговорами з Євросоюзом і сама відчуває себе членом європейської родини, то ця країна має розглядатися як майбутній член цієї родини.

Дозвольте мені нагадати, що Польща 1991 року отримала таку перспективу з угодою про асоціацію. А 1998 року ми розпочали наші переговори про вступ. Але період для підготовки до переговорів міг би бути довшим, ніхто 1991 року не міг передбачити, коли ми могли б розпочати такі політичні переговори.

Тож та сама ситуація має бути застосована щодо України. Україна має бути заохочена у її економічних і політичних реформах. А стабільність в українській внутрішній політиці була б також заохочена цим рішенням. Ось чому є принаймні одна країна, яка сильно підтримує таку угоду про асоціацію наприкінці політичних переговорів між Брюсселем та Києвом – це моя країна Польща.

Р.С.: А як щодо ваших колег по Європарламенту? Чи підтримують вони можливий вступ України до Євросоюзу чи принаймні європейську перспективу для Києва?

Б.К.: Три роки тому цей парламент був помаранчевим. Я пам’ятаю рішення Європарламенту тут, у Брюсселі, коли більшість моїх колег вирішила носити помаранчеві шалики. Це був один з найбільш хвилюючих моментів. У цьому скликанні Європарламенту ми бачили у помаранчевих кашне навіть тих, хто не знав багато про історію України і про роль України у європейській політиці. На жаль, цей момент, ця історична можливість не була достатньо використана обома сторонами, я б сказав.

Тому кілька місяців тому ми мали іншу дискусію на форумі Європарламенту щодо майбутнього відносин України та Євросоюзу, і Європарламент розділився на два блоки – перший закликав до перспектив членства України у Євросоюзі, другий погоджувався з ними значно неохочіше, визнаючи тільки європейську перспективу для України. На жаль, другий блок переважав.

Ось чому нині я можу сказати, що позиція Європарламенту полягає в підтримці європейських перспектив для України, але не так багато людей може пояснити, що це означає.

Р.С.: Пане Кліх, що має зробити Україна, щоб наблизитися до Євросоюзу?

Б.К.: Я б сказав, що багато залежить від результатів ваших наступних національних виборів. І якщо є шанс, що результати цих виборів означатимуть початок наступної фази перехідного періоду, тоді б для нас у Європарламенті було набагато простіше лобіювати інтереси України перед Єврокомісією і особливо перед Радою ЄС, яка набагато неохочіше ухвалює цікаві і важливі рішення стосовно відносин з рештою світу.

Р.С.: А як залежатимуть відносини між Києвом та Брюсселем від політичної стабільності в Україні?

Б.К.: Політична стабільність є вирішальним фактором, також важливим елементом є економічне зростання. І давайте не будемо забувати про роль України як транзитної країни, що дає ЄС іншу альтернативу отримати енергоносії з Каспійського регіону.
XS
SM
MD
LG