Доступність посилання

ТОП новини

В Раді Безпеки готують нові санкції проти Ірану.


Юрій Дулерайн Нью-Йорк 3 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Нью-Йорку у штаб-квартирі ООН постійні члени Ради Безпеки – Сполучені Штати, Велика Британія, Франція, Китай і Росія плюс Німеччина – проводять консультації за зачиненими дверима. Йдеться про додаткові санкції проти Ірану. Західні держави вважають, що Тегеран веде підготовчу роботу з метою створення ядерної зброї, хоч явін це заперечує. Якщо вдасться дійти згоди, тоді Рада Безпеки збереться у повному складі (15 держав) і вирішуватиме які нові санкції застосувати.


Але, чи можна очікувати згоди цього разу, оскільки Росія й Китай мають тісні торговельні та інші стосунки з Іраном? Ця суперечність супроводжувала багатомісячні переговори згаданих 6-ти країн торік, коли узгоджували перший пакет санкцій. Західним державам довелося піти на певні поступки, щоб досягти одностайності. І цього разу, як повідомляють, поступки мали місце. Неформальні консультації йдуть нібито на позитивній ноті і тепер дипломати в кулуарах ООН висловлюють певність, що нова резолюція Ради Безпеки може бути поставлена на голосування ще до кінця цього тижня.

У чому новий компроміс?

За попередніми даними, постійні члени Ради Безпеки плюс Німеччина домовилися про поступовий, поетапний характер санкцій, і це є головною поступкою з боку Сполучених Штатів і Великої Британії, щоб отримати згоду Росії та Китаю на додаткові заходи проти Ірану.

Наприклад, Сполучені Штати пропонували заморозити усі активи, включно з фондами й банківськими рахунками, компаній, контрольованих іранською так званою Революційною гвардією. Росія була проти того, щоб згадувати назву, бо це, мовляв, покарає усю організацію, як висловився російський посол Віталій Чуркін. Зі свого боку, китайський представник заявив, що його країна не проти ембарго на продаж Іраном зброї на експорт. Але офіційний Пекін проти заборони закупівель Іраном зброї у таких країнах-виробниках, як Китай

Американський дипломат Алехандро Вулф, виконувач обов''язків посла в ООН, каже, що мета нової резолюції не у тім, щоб покарати Іран, а щоб примусити цю країну повернутися за стіл переговорів. За його словами: “Врешті-решт, це те, чого ми домагаємося. Не карати і не завдавати шкоди Іранові, але відновити переговори і допомогти їм (тобто іранському урядові) знайти вихід зі становища ізоляції, яке вони самі створили”.

Зберігають «конфіденційність»

Перший пакет санкцій, ухвалений 23 грудня, заборонив продавати Іранові ядерні матеріали й технологію і заморозив фінансові та інші активи провідних іранських діячів, угруповань і компаній.

На запитання Радіо Свобода про те, які саме заходи передбачає новий пакет санкцій, посол Франції Жан-Марк де ла Саблієр сказав, що учасники консультацій вирішили не вдаватися у подробиці: “Ви мусите зрозуміти, що з метою досягти одностайності краще зберігати конфіденційність щодо наших переговорів. Але я вважаю, що ми упритул наблизилися до мети. Сподіваюся, що ми зможемо поінформувати решту членів Ради Безпеки, що ми... досягли істотного прогресу”.
XS
SM
MD
LG