Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні Президент України вирушає до Данії з візитом.


Богдана Костюк Київ, 15 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогоднішній офіційний візит Президента України Віктора Ющенка до Данії і у Києві, і у Копенгагені вважають ознайомчим. Данські політики і бізнесмени сподіваються дізнатися “з перших вуст” про потенціал економіки та інвестиційні проекти України. Чого очікувати від візиту глави української держави до Копенгагена?


Посольство Данії відкрили у Києві на початку 1990-х, але незабаром закрили: Україна випала з пріоритетів данської дипломатії, а данський бізнес не міг і не хотів призвичаюватися до корумпованого українського ринку. Але у серпні 2005 року дипмісія Данії поновила роботу у Києві, і посол Уффе Андерсон Балслев каже про зростання інтересу данців до України. Політичні і ділові кола цієї країни сподіваються почути від Президента Віктора Ющенка, чим відрізняється нинішній економічний клімат від того, який колись відлякував їх від України. І програма перебування глави української держави у Данії має яскраво виражене економічне підґрунтя. Про деталі візиту речник Міністерства закордонних справ України Андрій Дещиця розповідає: "Передбачаються переговори Президента Ющенка з прем‘єр-міністром Данії Андерсом Расмуссеном, зі спікером Фолькетінгу (парламенту) Крістіаном Манделем. Президент України виступить перед учасниками бізнес–форуму за участю представників українських та данських ділових кіл. Під час візиту заплановане підписання кількох двосторонніх угод".

Двом державам є чим обмінюватися

У Посольстві Данії підтвердили, що йдеться про угоди щодо співпраці у сільському господарстві і харчовій промисловості, а також про договір між торговельно-промисловими палатами України і Данії. Україна зацікавлена у данському фермерському досвіді, данці не проти інвестувати українське сільгоспвиробництво і хочуть купувати кримські вина. Ще один бізнес-інтерес Данії – альтернативна енергетика. Вся Данія покрита вітряками, данці вміло використовують енергію вітру і води. Розповідає експерт Національного інституту стратегічних досліджень Олена Вітер, яка переконана у необхідності використання в Україні данського досвіду: "Альтернативна енергетика – це одна з тих вимог, які виставляє Євросоюз перед країнами- членами: відсоток енергії, яка виробляється вітром, сонцем, водою має становити не менше 1 відсотка від виробленої у країні електроенергії. Це та енергетика, яка не шкодить навколишньому середовищу. Вітрову енергетику, яка в Данії та Україні уже використовується, часто використовують у гірських районах і, зокрема, у тих поселеннях, які важко забезпечити потужною надійною електроенергією, забезпечити повністю інфраструктуру".

Що ж, звучить дуже спокусливо.
XS
SM
MD
LG