Доступність посилання

ТОП новини

За кошти Європейського Союзу розбудовують столицю Чехії.


Оксана Пеленська Прага, 15 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Нові зручні трамваї, розширена мережа міського транспорту, відкриті після капітальної реконструкції парки і театри, зведені за останні роки спортивні комплекси – це далеко не повний перелік програм, які успішно реалізовані в Празі на кошти Європейського Союзу.

Минулого року Прагу відвідало понад 6 мільйонів туристів.
Минулого року Прагу відвідало понад 6 мільйонів туристів і ця цифра щороку зростає. Іноземних туристів до чеської столиці притягає не тільки унікальна архітектура, але й розбудована за високими європейськими стандартами міська інфраструктура – точний до хвилини рух міського транспорту, відреставровані садово-паркові ансамблі, зручні й затишні готелі, чисті вулиці.

Прага стає красивішою

Утримувати складне міське господарство у місті з кількома мільйонами туристів непросто, визнають працівники празької мерії. Та вже третій рік Прага стає красивішою за допомогою коштів Європейського Союзу.

Керівник відділу фондів Євросоюзу празької мерії Патриція Тіссо повідомила, що від часу вступу Чехії до ЄС, тобто від травня 2004 року, ЄС надав Празі понад 280 мільйонів євро на розбудову столиці.

Патриція Тіссо: «Частина грошей пішла на розбудову метро, зокрема на будівництво спеціальних ліфтів для інвалідів, також ми відновили парки навколо старих палаців у місті, очистили озерця і так звані промислові зони. Тобто, за кошти ЄС ми покращили екологію Праги. За ці кошти можна також приводити до порядку сміттєзбірники, деякі з них ми перетворили на зелені зони. За ці гроші ми також побудували дитячі майданчики в центрі міста».

За гроші Євросоюзу також частково відновлена Прага після катастрофічної повені 2002 року.

Гроші ЄС використовують і на гуманітарні цілі

Понад 110 мільйонів євро, наданих Європейським Союзом, празька мерія використала і на так звані гуманітарні програми. Йдеться про освіту, суспільну інтеграцію людей з різними вадами – зору, слуху, психічно хворих дітей і калік. Також за ці гроші допомагають бездомним та безробітним, скажімо, для їхньої перекваліфікації. Кошти ЄС працюють і в програмах для національних меншин.

Патриція Тіссо: «Для іноземців ми проводимо курси вивчення чеської мови, щоб вони швидше інтегрувалися в наше суспільство. Але не тільки для тих, хто в нас працює, але й для їхніх дітей – школярів. Мерія Праги переказує кошти ЄС передусім неприбутковим організаціям, які реалізовують ці проекти, на проведення семінарів, мовних курсів для національних меншин. Все це можливо з програм європейського соціального фонду».

Фінансова підтримка Євросоюзу відчутна і в багатьох інших галузях життя – у сфері медицини, освіти, культури. За останніми опитуваннями, 52 відсотки чехів ставляться позитивно до членства своєї країни в ЄС і цей відсоток щороку зростає.
XS
SM
MD
LG