Доступність посилання

ТОП новини

Польські інтелектуали проти антиукраїнського монументу у Варшаві.


Єва Поштар Варшава, 19 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Вже близько 150 польських інтелектуалів підписали заяву-протест проти спорудження у Варшаві пам’ятника польським жертвам ОУН-УПА, котрі в 40-их роках загинули на території Західної України. Польські інтелектуали вважають, що створення такого монументу не сприятиме українсько-польському примиренню.

Проект антиукраїнського монументу у Варшаві.
Серед тих, хто підписав звернення, перший прем''єр пост-комуністичної Польщі Тадеуш Мазовецький, колишній міністр закордонних справ Броніслав Геремек, троє нащадків галицького митрополита УГКЦ Андрея Шептицького.

Автори протесту наводять спільну заяву польських та українських єпископів від 2005 року, в якій мовиться: "Піднімімось над політичними поглядами, трагічним історичним минулим..., скажімо собі: "Вибачаємо, просимо вибачення".

Прокоментувати лист Радіо Свобода попросило Дануту Куронь, дружину відомого речника українсько-польського примирення, покійного Яцека Куроня. Вона підписалася під протестом.

Данута Куронь: "Дуже мені сумно, що взагалі виникла така ідея. Я переконана, що Рада міста Варшави не допустить, щоб здійснити цей проект".

Хто саме ініціює спорудження пам’ятника?

На спорудження пам’ятника потрібно близько 100 тисяч євро.Ініціаторами цієї акції є польські земляцтва, тобто товариства, члени яких здебільшого походять з Галичини та Волині.

Щодо ідеї побудови монументу голова Товариства любителів Львова Ришард Ожеховський зазначив: "Чому ми не протестуємо проти того, що у Львові ставлять пам''ятник Степану Бандері – найбільшому вбивці поляків? Наш монумент жахливий, бо вбивства були жахливі".

А про те, як польські історики ставляться до ідеї створення варшавського монументу, Радіо Свобода запитало в дослідника історії 40-их років, автора публікації про українське збройне підпілля, доктора Гжегожа Мотики, який також підписав протест.

Гжегож Мотика: "Я дуже хотів би, щоб цей монумент мав вигляд символічної могили безіменним жертвам, а не зосереджувався лише на жорстокості тих подій".

Чому ідея спорудження антиукраїнського монументу виникла тепер?

Данута Куронь: "Я думаю, що з наших внутрішніх протистоянь, політичної боротьби в Польщі виник цей осколок, який мав би відновити українсько-польські міжусобиці. Вважаю, що це минеться і надалі будемо розмовляти між собою".

Польські інтелектуали пишуть у заяві-протесті: "Віримо, що депутати міськради... не доведуть до занепаду зусилля багатьох людей доброї волі, які день за днем трудяться для здійснення українсько-польського примирення".
XS
SM
MD
LG