Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 20 березня.


Віктор Недоступ Київ, 20 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Цього дня світ побачив роман «Хатина дядька Тома», Папа Римський засудив нацизм, секта АУМ-Сенрікьо вчинила газову атаку у токійському метро, а Іоанн Павло ІІ розпочав свою подорож на Святу землю.

20 березня 44 року до н.е. під час урочистого похорону Гая Юлія Цезаря римський консул Марк Антоній оприлюднив заповіт імператора. Своїм спадкоємцем він оголосив усиновленого внучатого небожа Гая Октавія.

1852 – Виходить друком роман Гаррієт Бічер Стоу "Хатина дядька Тома". Книга має величезний успіх, за перший рік продано 300 тисяч примірників.

1899 – Марта Плейс стає першою жінкою, страченою на електричному стільці за вбивство своєї прийомної дочки.

1902 – Важко повірити, але більше ста років тому американець Натан Стаблфілд продемонстрував роботу першого мобільного телефону, перебуваючи зі своїм винаходом на борту пароплава, на річці Потомак.

1936 – У Вербну неділю в німецьких католицьких парафіях поширили антинацистську енцикліку Папи римського Пія XI "З пекучою стурбованістю".

1984 – Поблизу нікарагуанського порту Пуерто-Сандіно на міні підривається радянський нафтоналивний танкер.

1995 – Члени релігійного угруповання Аум Сенрікьо проводять газову атаку у токійському метро – від отруєння нервово-паралітичним газом зарином загинули 12 і були поранені більше п''яти тисяч людей. У 1999 році лідера секти Масато Йокояма засудять до смертної кари.

1998 – У Мексиці вступає в дію новий закон "Про національність", згідно з яким мексиканцями можуть вважатися американці та їхні діти, що народились у Мексиці; при цьому за ними зберігається американське громадянство. Закон дозволяє подвійну національність, але забороняє подвійне громадянство.

1999 – Швейцарець Бертран Пікар та британець Браян Джонс стають першими авіаторами, що без жодної посадки облетіли Землю на повітряній кулі, наповненій повітрям. Крім загального визнання вони отримують приз в 1 мільйон доларів від фонду Anheuser-Busch.

А у 2000-му Папа Римський Павло Іван II прибув до Іорданії, прямуючи на Святу Землю. Подорож почалась з молитви на горі, з якої, згідно з Біблією, Мойсей вперше побачив Землю Обітовану.
XS
SM
MD
LG