Доступність посилання

ТОП новини

Невиїзний? З Луценка взяли підписку про невиїзд, а перед тих обшукали його квартиру.


Олександр Лащенко, Надія Шерстюк Сьогодні з Юрія Луценка взяли підписку про невиїзд. Про це колишній головний міліціонер країни повідомив, виходячи з допиту в Генпрокуратурі. Загалом сьогоднішній день для екс-глави МВС, а нині лідера руху "Народна самооборона" почався о 6:20 ранку, коли на порозі його квартири з’явилися незвані гості - слідчі Генпрокуратури. Що знайшли у квартирі колишнього міністра і в чому його звинувачують? Коментарі прокуратури, правозахисників, політиків і самого Юрія Луценка - у “Звуках життя” – “Невиїзний?”.

ГЛАС НАРОДУ:
Що Ви думаєте з приводу обшуку квартири екс-міністра Луценка?
Світлана, економіст:
- Луценко - чесна та порядна людина! В мене немає слів!
Леонід, конструктор:
- Вони прагнуть його приборкати - якщо не посадити, то обламати йому крила. Хоча цього не вдасться - вони тільки створять йому додаткову рекламу.
Роман, автослюсар:
- Він заважає теперішній владі.
Надія, пенсіонерка:
- Якби не був винуватий, то не обшукували б. Я чула, що він на 143 три тисячі продав пістолетів.
Анатолій, робітник:
- Вони його просто бояться.


ВИПУСТИЛИ ДО ЗАВТРА

Працівники Генпрокуратури виносять з квартири Луценка коробку з вилученими під час обшуку речами.
(© RadioSvoboda.Ua)
Юрія Луценка відпустили із Генпрокуратури до завтра. Саме на дев’яту ранку середи призначений черговий допит лідера “Народної самооборони”. За словами Луценка, йому пред’явили постанову про порушення кримінальної справи і притягнення як підозрюваного.

Підозрюваного у зловживанні службовими обов’язками при поводженні зі зброєю та боєприпасами.

А виклику в прокуратуру передували щодо колишнього головного міліціонера інші події. Кілька вилучених документів (включаючи атестат про освіту та закінчення дитсадка), закордонний паспорт, медична книжка і службовий нагородний пістолет. Саме таким, за розповіддю Луценка, є підсумок майже семигодинного обшуку, проведеного у вівторок у його квартирі.

Лідер “Народної самооборони” пов’язав ці дії Генпрокуратури з “панічним страхом правлячої коаліції будь-якої народної активності”. Луценко вважає, що таким чином намагаються обмежити його пересування країною, аби зірвати тур “Самооборони” по регіонах. (У січні стартував тур Луценка та його прихильників по різних областях). Тому, мовляв, лідера руху і намагаються або затримати, або взяти з нього підписку про невиїзд. Про все це Юрій Луценко сказав журналістам під час обшуку:

Юрій Луценко: "Правляча коаліція панічно боїться будь-якої народної активності"
“Вони пред’явили мені рішення суду, яке відмовляються давати в руки. Рішення суду, на основі клопотання цих діячів, про те, що шукатимуть офісні меблі та 5 системних блоків комп’ютера, які нібито могла дати Луценку нагороджена ним іменною зброєю людина. А також – ізраїльський паспорт і підтвердження моїх закордонних статків”.

У принципі, з будь-якої кримінальної справи можуть провадити такі дії, як обшук у квартирі Юрія Луценка, зазначив Радіо Свобода правозахисник Володимир Яворський. Але під час цього обшуку були процедурні порушення, вважає правозахисник:

“Наприклад, представники Генпрокуратури не показали Юрію Луценку ордер на обшук квартири. Наскільки нам відомо, йому лише обіцяли ордер тільки у приміщенні Генпрокуратури. Це – порушення, бо коли до людини приходить міліція чи прокуратура для обшуку, ця особа має знати – в чому полягають підстави для такий дій. Так само, там було питання щодо доступу адвоката. За нашою інформацією, спочатку захисника не допускали. Звичайно, адвокат має бути присутній з першої хвилини і захищати права громадянина, у котрого проводять обшук”.

ЗА ДВОМА СТАТТЯМИ

«Гаряча» прес-конференція Луценка у власній квартирі після обшуку.
(© RadioSvoboda.Ua)
На початку цього місяця Генпрокуратура порушила щодо Юрія Луценка кримінальну справу за двома статтями Кримінального кодексу. Маються на увазі статті “зловживання владою або службовим становищем, вчинені працівником правоохоронного органу, що спричинило тяжкі наслідки”, а також “незаконне поводження зі зброєю та боєприпасами”. Перший заступник начальника Головного управління із розслідування особливо важливих справ Сергій Денисенко:

“Лише на підставі незаконних наказів колишнього міністра Луценка було знято з обліку 51-ну одиницю короткоствольної вогнепальної зброї з боєприпасами на суму понад 143 тисячі гривень, яку передано у постійне користування особам, котрі не мали на це будь-якого законного права. Про незаконні вказівки Луценка готувати такі накази показують свідчи та вилучені документи”.

Порушену щодо нього кримінальну справу Луценко вважає надуманою. За словами колишнього головного міліціонера, пістолети у міліції видавалися “до Луценка, при Луценку, і видаватимуться після нього”.

Натомість у прокуратурі кажуть про те, що Луценко підписав більше незаконних наказів про видачу нагородної зброї, ніж будь-хто із його попередників на цій посаді.

Гостроти подіям навколо Луценка додала публікація у газеті “Сегодня”, про те, що 19 березня, у Києві, у під`їзді житлового будинку на вулиці Дружби народів, 17 знайшли три сумки з вибухівкою та зброєю (автомати, пістолети і навіть кулемет). Газета пише, що в цій будівлі орендує офіс “один із лідерів “Народної самооборони” Ярослав Годунок”. Зі свого боку, речниця Юрія Луценка Інна Кисіль заявила, що офіс “Народної самооборони” розташований у столиці на вулиці Боженка, 86-н. Інна Кисіль переконана, що у такий спосіб хочуть залякати Луценка, а “Народну самооборону” представити терористами.

ПОЛІТИЧНІ ПЕРЕСЛІДУВАННЯ ЧИ СПРАВА СЛІДЧОГО?

Пікет на підтримку Юрія Луценка під час його візиту до Генпрокурати.
(© RadioSvoboda.Ua)
Відразу, як тільки стало відомо про обшук у квартирі Юрія Луценка, опоненти антикризової коаліції заговорили про політичні переслідування та шантаж, про те, що “Україна повертається у часи осені 2004 року” і, мовляв, справа Луценка – це лише початок.

Народний депутат від БЮТу Левко Лук’яненко в інтерв’ю Радіо Свобода зауважив, що обшук у Юрія Луценка та дії проти нього є помстою за активну діяльність:

Левко Лук’яненко: "Луценко став на передній край боротьби"
“Назовні видно що – Луценко їздить та роз’яснює людям антинародний характер дій Партії регіонів та її союзників. І Луценко, власне, закликає до перегляду нинішнього співвідношення сил у Верховній Раді. Ця його робота – явно позитивна, бо я сам належу до опозиції, я сам не сприймаю владу Януковича, Партії регіонів та її комуністичних союзників. Луценко став на передній край такої боротьби, тому шукають способи припинити цю його діяльність. Є й інший аспект. Луценко ніби комусь там дав, може, пістолета не так як треба чи ще щось – я не знаю внутрішніх інструкцій МВС і не знаю, кому міністр може дати пістолета і як це оформляється... Якщо це займеться прокуратура – хай з’ясовує, але це не має заважати першій частині роботи Луценка”.

Тим часом член фракції Партії регіонів Василь Кисельов заявляє, що обшук у квартирі екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка не пов’язаний ні з якими політичними переслідуваннями.

Василь Кисельов: "Які можуть бути політичні моменти, як є кримінальна справа?"
“Які можуть бути політичні моменти, як є кримінальна справа? Незаконне видання зброї – він же був міністром. Я особисто вважаю – те, що у Харкові були перешкоди проводити йому мітинг – це була дурниця, відверто скажу! Хай проводить! Є слідчий, якому ніхто не має права ані заборонити проводити, ані наказати проводити обшук чи інші дії. Взагалі, це – справа слідчого”.

ПОКИ ОБШУКУЮТЬ ТА ДОПИТУЮТЬ ЛУЦЕНКА...

Весняне загострення політичного протистояння в Україні триває. Запропонованому Президентом Володимирові Огризку більшість депутатів так і не дозволила позбутися префіксу в.о. і стати міністром закордонних справ. (Зрештою Віктор Ющенко вирішив винести на розгляд Верховної Ради іншу кандидатуру на цю посаду - першого зама глави секретаріату Президента Арсенія Яценюка. Про це повідомив глава секретаріату Віктор Балога, інформує прес-служба Президента). Тим часом парламентар від Партії регіонів Михайло Чечетов каже, що вже близько 40 депутатів фракцій «Наша Україна» і БЮТ висловили свою готовність перейти до антикризовій коаліції. Як повідомляє УНІАН, Чечетов прогнозує - до 1 травня нинішнього року коаліція матиме конституційну більшість (300 депутатів).

Михайло Чечетов: "до 1 травня коаліція матиме конституційну більшість"
Можливо, в антикризовій коаліції зможуть розраховувати і на тих народних обранців, котрі пройшли до Верховної Ради від Партії промисловців та підприємців за списками пропрезидентського блоку “Наша Україна”. Лідер ПППУ Анатолій Кінах не виключає такого кроку від своїх однопартійців-депутатів. А сам Анатолій Кирилович, союзник Ющенка під час “помаранчевої революції”, стане першим заступником прем’єр-міністра Віктора Януковича. Далі буде?

Аудіозапис програми. Перший випуск: Аудіозапис програми. Другий випуск:

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG