Доступність посилання

ТОП новини

Стратили заступника Саддама Хусейна.


Сергій Куделя 20 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Багдаді сьогодні стратили колишнього віце-президента Іраку Тагу Яссіна Рамадана. Іракський суд визнав Рамадана винним в убивстві 148-ми шиїтів 25 років тому і засудив його до страти через повішення. Екс-віце-президент став четвертим колишнім іракським високопосадовцем, страченим з часу повалення американськими військами режиму Саддама Хусейна у квітні 2003 року. Водночас, як вказують останні опитування громадської думки, серед пересічних іракців посилюється негативне ставлення до присутності у державі американських військ.

Тага Ясін Рамадан
Тага Ясін Рамадан став відомим у світі тим, що напередодні американського вторгнення до Іраку запропонував президенту США Джорджу Бушу викликати іракського лідера Саддама Хусейна на дуель. І у справедливому двобої задовольнити свої претензії. Однак, ця дуель не відбулася, а через 5 років Рамадан вже йшов на зустріч зі власною смертю. Останні хвилини свого життя колишній віце-президент Іраку Тага Яссін Рамадан провів з відчуттям жахливого страху. Дорогою до шибениці він декілька разів втрачав свідомість. Ще місяць тому Рамадан і не готувався до смерті. Іракський трибунал, який визнав його винним у смерті півтори сотні шиїтів, засудив заступника Саддама Хусейна до довічного ув''язнення. І лише після рекомендації апеляційного суду, який визнав такий вирок надто поблажливим, судді трибуналу вирішили таки стратити колишнього іракського високопосадовця.

Цього разу відео- чи фотозйомку заборонили

В результаті Рамадан став другим за впливовістю іракським державним діячем після Хусейна, страченим новою іракського владою. Однак світова громадськість не стала свідком його шляху до ешафоту. Відео- чи фотозйомка страти Рамадана, на відміну від повішення Хусейна, були суворо заборонені. І після виконання вироку його тіло поховали у селищі поблизу міста Тикрит, поруч із могилою Саддама.

Іракці на вулицях Багдада загалом схвально реагують на страту колишнього посадовця. Один із пересічних іракців наголосив на своїй довірі до судової системи Іраку: “Цей суд був не лише сформований урядом. Цей суд також представляє іракський народ. Ми задоволені цим рішенням”.

Інший мешканець Багдада також вважає покарання справедливим: “Це щастя для іракського народу. Тага Яссін Рамадан та інші завдали людям багато шкоди. Вони нищили нас, і ті, хто вижили, зараз сильно страждають”.

Більшість іракців – за виведення американських військ

Однак негативне ставлення іракців до американських військ посилюється. Понад половину іракців (51%) вважають виправданими напади на американські війська. І абсолютна більшість із них (78%) виступають проти американської військової присутності в Іраку. У цьому з іракцями погоджуються зараз і більшість пересічних американців, з яких дві третини виступають за виведення з Іраку американських військ.

Матеріали до теми:

• Джордж Буш: «Виведення американських сил з Іраку призвело б до руйнівних наслідків». • Антивоєнні демонстрації в США.
XS
SM
MD
LG