Доступність посилання

ТОП новини

ПОЛІТИЧНА ШАХІВНИЦЯ – Як пояснити кадрові перестановки в українській владі?


Надія Шерстюк, Микита Моїсеєв Кінах пішов до Януковича, Рибак усівся у віце-прем’єрське крісло, Яценюк — тепер глава МЗС, Макуху звільнили з посади міністра економіки, ще два нових міністри з’явились у Кабміні — такі заголовки сьогоднішніх новин. Політичний серіал, який дивляться українці, набуває нових відтінків, персонажі сваряться та одружуються, а ми спробуємо розібратись, що є спільного у цих кадрових перестановках? Хто зробив “хід конем” і що матимуть від цього прості громадяни?

ГЛАС НАРОДУ:
Чим пояснити кадрові пересування у владі, і як вони відобразяться на добробуті людей?
Валентина Якименко, юрист:
- Це активність регіоналів, хочуть придушити "Нашу Україну", яка втрачає свою владу.
Сергій, студент:
- Важко сказати, кому зараз це вигідно. Спрямованість цих людей дуже важко визначити — до помаранчевих вони чи до біло-блакитних. Це створення зайвих посад, щоб заробити гроші.
Людмила, працівник аналітичного відділу:
- Я думаю, що стане гірше жити, тому що зарплату міністрам треба платити, а ці зарплати з нашої кишені.
Сергій, спеціаліст із маркетингу:
- Те, що розділили міністерство архітектури і житлово-комунального господарства — це в принципі правильно. Я сподіваюся, що від цього виграє український народ. Справа не в кількості міністрів, а у тому, як вони будуть працювати. Вони вже почали залучати помаранчевих міністрів: Кінах, Яценюк. Це суттєво послабить опозицію.
Кріп Дубровський, енергетик:
- Справою треба займатися! Команда повинна бути під Прем''єра, яким би він не був.


Від опозиціонера до міністра економіки

Парламентський ранок був насиченим, деякі події анонсувалися ще вчора. Ввечері стало відомо, що голова Партії промисловців та підприємців Анатолій Кінах, другий номер у виборчому списку Нашої України, вже не хоче бути опозиціонером — його запросили працювати в уряд. Про це радісно повідомив Прем’єр Віктор Янукович:

Віктор Янукович:“Я знаю його (Кінаха) як людину відповідальну, досвідчену, людину, яка здатна займатися цим напрямком”
Віктор Янукович – “А як ви поставитеся до того, що Анатолій Кирилович уже завтра буде працювати в уряді? Коаліція, я вважаю, підтримає таке рішення?” Олександр Мороз: “Ми подумаємо!”

Сміх, оплески ...


Коаліція Кінаха підтримала на сьогоднішньому засіданні Ради і призначила міністром економіки. Для цього попередньо звільнила з цієї посади Володимира Макуху. Власне, не могла не підтримати, оскільки Віктор Янукович перед тим дуже позитивно охарактеризував Анатолія Кінаха.

Анатолій Кінах:"Хочу особливо підтвердити, що нашу команду об''єднала головна мета – не допустити до влади в Україні цю чорну страшну бандитську силу, яка рвалася до влади"
Опозиція звинувачує Анатолія Кінаха у зраді. Три роки тому він, активний учасник Помаранчевої революції, вважав нинішнього свого патрона і його команду “бандитською силою”.

Щоправда, коментуючи своє призначення, Анатолій Кінах зауважив, що і надалі дотримуватиметься “помаранчевого” курсу: “Все, що я роблю, однозначно буде лише підсилювати виконання рішень Президента України Віктора Ющенка”.

“Регіонали” наступають,“помаранчеві” здають позиції?

Наша Україна, до якої поки що формально входить Партія промисловців та підприємців на чолі з Анатолієм Кінахом, вже розповсюдила заяву, у якій називає вчинок пана Кінаха політичною зрадою. Тому не зовсім зрозуміло, про яке посилення позицій Президента говорить новоспечений міністр економіки. Більше того, президентські позиції послаблюються, зазначає політолог Олесь Доній в інтерв''ю Радіо Свобода. Друга знакова подія сьогоднішнього дня — призначення Арсенія Яценюка міністром закордонних справ. Перед цим Президент двічі вносив на розгляд парламенту кандидатуру Володимира Огризка. Обидва рази невдало.
Олесь Доній:“Те, що Президент фактично погодився винести іншу кандидатуру, більш прийнятну для “регіоналів”, означає, що він не готовий до протистояння і фактично погодився на передачу ініціативи в руки антикризової коаліції”


Сьогоднішні Призначення Арсенія Яценюка та Анатолія Кінаха ніяк не пов’язані між собою, крім одного: бажання уряду покращити свою роботу, вважає інший політолог Кость Бондаренко. В інтерв’ю Радіо Свобода він зауважив: “Структура уряду міняється постійно, ми пам’ятаємо, як протягом діяльності уряду з’являлися нові віце-прем’єри. Тому я думаю, це абсолютно нормальне явище. Нормальна життєдіяльність уряду”.

У травні їх буде 300?!

Наша Україна вже позбавила новоспеченого міністра економіки Анатолія Кінаха членства у фракції, а на наступному тижні розглядатиме і питання щодо восьми депутатів від Партії промисловців та підприємців. Політологи впевнені, що ці дев''ятеро депутатів поповнять лави фракції Партії регіонів у парламенті. Вже не перший місяць антикризовики говорять про те, що до коаліції увійде низка депутатів з помаранчевого табору. Регіонал Михайло Чечетов вважає, що до першого травня коаліція нараховуватиме триста депутатів — конституційну більшість, яка дозволятиме долати вето Президента і змінювати Конституцію. Нині без Кінаха та його вісімки у коаліції -—двісті сорок шість голосів.
Михайло Чечетов:“Близько 40 депутатів з БЮТ і Нашої України готові перейти до антикризової коаліції. Це люди, які хочуть будувати, а не руйнувати. Це люди, у яких є совість”


Бютівців та нашоукраїнців вже давно звинувачували у неякісних списках, до яких увійшло багато представників потужного бізнесу, яким просто невигідно бути в опозиції. Раніше лави Блоку Юлії Тимошенко вже покинули 8 народних обранців. Зараз вони голосують разом з антикризовиками. Однак на цьому справа не закінчиться, запевнив Радіо Свобода бютівець Сергій Терьохін: “Мені здається, більше 10-12 людей ( не хочу називати їхні прізвища) перейдуть. Кажуть, що Порошенко зі своєю командою підуть в антикризову коаліцію. Мені не хотілося б вірити в це”.

До антикризової коаліції може потягнути деяких бютівців новопризначений міністр нового Міністерства житлово-комунального господарства Олександр Попов — такий прогноз озвучив для Радіо Свобода політолог Кость Бондаренко.
Кость Бондаренко:“Олександр Попов є людиною, близькою до Костянтина Живаго з фракції БЮТ. Отже, не виключено, що найближчим часом ми не уникнемо несподіванок в опозиційному таборі”


"Наша Україна", яка ще вчора була впевнена у позиції Анатолія Кінаха ( нагадаємо, він також підписував договір про опозиційну діяльність), все-таки вважає, що це виняток і наміри коаліції розширитись до трьохсот членів називає брехнею. Принаймі, так для Радіо Свобода прокоментував ситуацію нашоукраїнець Борис Безпалий: “Вони (антикризова коаліція) поширюють інформацію, нехай її доводять або вибачаються. Який я маю стосунок до чужих брехливих заяв?”

Очевидно, що кадровими призначеннями і переходом з одного табору в інший політичний серіал не закінчиться, і глядачі, прості виборці, ще спостерігатимуть не за одною майстерно розіграною партією на великій українській політичній шахівниці.

Аудіозапис програми. Перший випуск: Аудіозапис програми. Другий випуск:

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG