Доступність посилання

ТОП новини

Річард Голбрук: «Росіяни повинні припинити підтримувати незаконні самопроголошені режими в Абхазії та Південній Осетії».


Людмила Ваннек Прага, 21 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Річард Голбрук – колишній американський посол в ООН і той, кого називають «головним архітектором» Дейтонських мирних угод, що поклали край Боснійській війні у 1995 році. Голбрук і далі залишається одним із провідних коментаторів світових міжнародних подій. Про своє бачення подій довкола Косова, Росії та Грузії пан Голбрук розповів Радіо Свобода.

Річард Голбрук
Р.С.: Пане Голбрук, Ви вважаєте, що президент Грузії Міхеїл Саакашвілі – це саме той тип лідера, якого повинні підтримувати Сполучені Штати та Європейський Союз. Що дає Вам таку впевненість у його здібностях?

Р.Г.: Моя підтримка Саакашвілі базується на тому, чого він уже досягнув. Ніхто не бездоганний і, звичайно, існують проблеми з Грузією. Але коли він увійшов на посаду, країна була збанкрутілою. Не було електрики, люди крали, а державним чиновникам навіть не платили. Тепер все пішло вгору, бюджет збалансований, це надзвичайне досягнення. І це не має нічого спільного з тим фактом, що він учився в Америці.

Р.С.: Чи Об’єднані Нації, на Вашу думку, є достатньо ефективним форумом для Грузії, щоб знайти рішення її проблем з Росією?

Р.Г.: ООН не співпрацює достатньо з Грузією в цьому питанні, бо росіяни не хочуть багато дискутувати про це з ООН.

Р.С.: Чи існує можливість для обміну, наприклад: США роблять певні поступки Росії у питанні Грузії в ООН, а Росія, в свою чергу, – помогла б зрушити з місця проблеми, важливі для Вашингтона (такі як ядерне протистояння з Північною Кореєю та Іраном)?

Р.Г.: Я не вважаю, що Сполучені Штати мали б робити якісь поступки щодо Грузії. Безперечно, я б і сам виступив проти цього. Територіальна цілісність Грузії – це важлива річ. Росіяни повинні припинити підтримувати незаконні самопроголошені режими в Абхазії та Південній Осетії і дати Грузії можливість розвиватися самостійно.

Р.С.: Пане Голбрук, наступне запитання щодо Косова. Отримає провінція незалежність чи ні?

Р.Г.: Звичайно, Косово стане незалежним, це неминуче! Але росіяни заохочують противників компромісу в Белграді, які виступають проти плану Ахтісаарі, і це дуже шкодить. А якщо план Ахтісаарі не ухвалить Рада безпеки ООН, коли вирішуватиме це питання наступного місяця, то це призведе до насильства у Косові. І це буде наслідком дій Росії, тому вона повинна бути свідомою, яка відповідальність лежить на ній, якщо так станеться. А в останньому «Нью-Йорк Таймс» цитують слова російського посла в ООН Чуркіна, який нападає на план Ахтісаарі і закликає замінити цього посередника іншим. Це справді хибна дія.

Р.С.: Які, на Вашу думку, варіанти вибору Росії щодо Косова?

Р.Г.: Я сподіваюся, що вони не накладуть вето в Раді Безпеки. Вибір Росії, вірний вибір для Росії полягає в тому, щоб наполягати на гарантіях для сербської меншини в незалежному Косові.
XS
SM
MD
LG