Доступність посилання

ТОП новини

208 мисливців на одного вовка...<br>Про браконьєрство і «царські полювання».


Євгенія Вятчанінова Слухати: Київ, 21 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Що об’єднує Черномирдіна, Бакая і вже покійного Кушнарьова? Азарт під час «царських полювань», коли бригади з депутатів і місцевої влади начебто «відстрілюють» хижих тварин. За підрахунками екологів, через подібні втіхи чисельність зубрів, ведмедів, зайців та качок знизилась на 50%, а лосів – на 70% за останні 10 років.

Прес-конференція екологів України.
(© RadioSvoboda.Ua)
Фотографії вбитих тварин представлені на прес-конференції.
(© RadioSvoboda.Ua)
Вбити зубра з «Червоної книги» чи вполювати завезеного у Чорнобильську зону рідкісного коня Пржевальського може не кожний. Тут потрібне і «завзяття», і особливий імунітет – депутатський.

Володимир Борейко, директор Київського еколого-культурного центру наголошує: «Йдуть на полювання, в основному, люди з повноваженнями, які відчувають, що їх ніхто не затримає. А коли і затримає, то вони вискочать на сухе. І головна небезпека для хижих тварин – це представники влади і депутати, які ніким не контрольовані. Окрім того, як показав відомий трагічний випадок: їм уже набридло вбивати хижих тварин, вони починають стріляти один в одного».

Браконьєрство буває дозволеним

За словами Борейка, в Україні є заборонене браконьєрство і «дозволене» (для політичної верхівки), коли державні структури, керуючись недосконалим законодавством, дозволяють посадовцям полювати поза мисливським сезоном. Так, під прикриттям «селекційного відстрілу» Сергію Ястржембському, раднику президента Росії, вдалося вполювати у Хмельницькому лісовому господарстві зубра за 1000 доларів.

Вбили і покинули...
(© RadioSvoboda.Ua)
Подібна «селекція» має на меті передусім продовжити мисливський сезон. Харківський еколог Валерій Ловчиновський розповів: “Осередки сказу незначні і половина тієї інформації, яка надходить щодо сказу, – замовна. Це робиться для того, щоб відстрілювати тварину. Буває таке, що під час «відстрілу лисиці» не стріляють у лисиць. Натомість стріляють,щоб кабан чи косуля бігли у потрібному напрямку. Часто на мушку потрапляє геть усе”.

Середньовічні методи боротьби зі сказом

Зоолог Володимир Борейко має свою думку щодо боротьби зі сказом: «Боротьба зі сказом завдяки відстрілу – це середні віки. У всіх розвинутих країнах з цієї хворобою борються за допомогою приманок (їх тварини їдять і набувають спеціального імунітету до сказу). Це дешевий спосіб. А в нас все інакше: по-перше, влаштовують легальне браконьєрське полювання навіть у національних парках (начебто проти сказу) і, по-друге, ніяк не захищають людські життя від захворювання. Це не боротьба, це блеф».

На одного вовка нині припадає 208 мисливців, на одного лося – 108, оленя – 29, кабана – 12. Більшість з них – «не прості смертні». Вони полюють навіть у заповідниках і національних парках, які становлять піввідсотка від території України. А це єдині природоохоронні угіддя, де хижі тварини мали б почувати себе безпечно.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG