Доступність посилання

ТОП новини

Ґор закликає конгресменів до подолання кліматичної кризи


Сергій Куделя Вашингтон, 21 березня, 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Глобальне потепління призвело до найгіршої кризи в історії людства. Про це заявив вчора колишній віце-президент США Ел Ґор під час слухань в американському Конгресі. У свідченнях він закликав американських законодавців до негайних дій задля зменшення викидів парникових газів в атмосферу Землі. Ґор також передав конгресменам петицію із понад півмільйоном підписів американських громадян, які вимагають термінових кроків для розв’язання кліматичної кризи. Однак частина конгресменів піддала сумніву серйозність загрози глобального потепління.

Вперше за останні шість років, відколи він програв президентські вибори Джорджу Буша, колишній віце-президент США Ел Ґор з’явився на Капітолійському Пагорбі у Конгресі США. Свідчення у двох комітетах Палати Представників та у комітеті Сенату Ел Ґор присвятив загрозі глобального потепління.

Облишивши активну участь у політиці, Ґор розпочав широку громадську кампанію з метою інформувати суспільство про причини та ризики кліматичних змін. Його виступи Америкою та світом стали основою для книги та документального фільму під назвою “Незручна Правда”, який декілька тижнів тому отримав нагороду “Оскар” від американської кіноакадемії. У своєму фільмі Ел Ґор не лише подає наукове обґрунтування проблеми глобального потепління, але й обвинувачує американських політиків у нехтуванні нею через вплив потужних бізнес-лобі.

Планета у стані лихоманки

У час роботи сенатором двадцять років тому Ел Ґор став ініціатором перших слухань у Конгресі присвячених глобальному потеплінню. Як тоді, так і зараз Ґор стикнувся зі скептичним ставленням з боку багатьох законодавців, переважно з республіканської партії. Деякі з них досі піддають сумніву науковість висновків Ґора. Інші стверджують, що примусове зменшення викидів парникових газів зашкодить промисловому виробництву та сповільнить американську економіку.

У відповідь критикам, Ел Ґор вдався до простих життєвих аналогій: “Планета в стані лихоманки. Якщо вашу дитину лихоманить, ви звертаєтеся до лікаря. Якщо лікар каже, що вам треба допомогти дитині, ви не можете відповісти ,що ви прочитали наукову-популярне оповідання, в якому написано, що лихоманка — це не проблема.”

Отже, для подолання кліматичної кризи, Ел Ґор пропонує ухвалити законопроект з десяти положень, які передбачають зокрема введення податку на карбонатні викиди та заборону розжарювальних ламп ламп. Колишній віце-президент США також закликає американську владу подати приклад іншим промисловим державам, зокрема Китаю та Індії, і ухвалити положення Кіотського протоколу, які передбачають введення контролю на викидами парникових газів.

Ґор також пропонує заборонити побудову нових електростанцій, які споживають вугілля і не використовують сучасні фільтри для попередження шкідливих викидів. Він виступає і за обмежене застосування ядерної енергетики. Усі ці заходи, за словами Гора, вимагатимуть від законодавців моральної сміливості. Але він сподівається, що чинний Конгрес таки зможе відповісти на небезпеку глобального потепління, яка, на думку Ела Ґора, набуває планетарних масштабів.
XS
SM
MD
LG