Доступність посилання

ТОП новини

Під час третього президентства Путіна Кремль готуватиме «воєнне вторгнення в Україну». В Румунії президенту оголошують імпічмент. (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 22 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Різні європейські видання разом із оцінками 50-річчя ЄС намагаються давати й прогнози на наступні піввіку, не оминають і Україну. Газети також пишуть про загострення конфлікту між парламентом і президентом у Румунії. А деякі європейські видання вказують на «тотальний політичний хаос в Україні».


Останнє число впливового лондонського часопису «Економіст» містить прогноз для Європейського Союзу на наступні 50 років. Серед головних передбачень цього «заглядання» на піввіку вперед можна виділити «обвал американського долара» у 2010 році, прийняття України до ЄС разом із Туреччиною до 2025 року, також і Росії десь у 40-их роках та лише після відновлення в Москві монархії.

У цьому прогнозі «Економіста» також сказано, що європейська доля України буде вирішена після спроби Росії під час третього президентського терміну Владіміра Путіна, десь у другій декаді 21-го століття, здійснити «воєнне вторгнення в Україну». Якраз ЄС, за цим прогнозом впливового лондонського часопису, звернеться тоді до президента США Барака Обами, щоб той захистив Україну і «погрозив Росії відплатою у вигляді масованого ядерного удару». Ще одним фактором вирішення долі України й Туреччини стане, за цим прогнозом «Економіста», «гостра нестача робочої сили» в ЄС. За цим оптимістичним для Європи передбаченням, на початку 2057 року, тобто – до 100-річчя ЄС, європейська спільнота нараховуватиме 51-го члена, разом із Марокко, Ізраїлем та Палестиною.

Україна «все глибше поринає у політичний хаос»

Але спускає нас на грішну землю публікація щодо України в австрійському виданні «Ді Прессе», яке пише у четвер, що «після «помаранчевої революції», котра розбудила у всьому світі надію на демократичну і політично прогнозовану Україну, велика східноєвропейська країна все глибше поринає у політичний хаос». Ця газета наголошує, що конфлікт між президентом, урядом і парламентом призвів до того, що «у Києві вже нічого не відбувається, і як наслідок – тотальне затишшя на реформаторському фронті». «Ді Прессе» вказує на відмову уряду Януковича від реального курсу на ЄС та НАТО з орієнтацією на Москву. Австрійський часопис сумнівається у реальності дострокових парламентських виборів і зазначає: «Сумнівно, що дострокові вибори в принципі можуть змінити політичний ландшафт України».

Політичне протистояння в Румунії

Чимало газет Європи висвітлюють загострення політичного конфлікту в новоспеченого члена ЄС – Румунії. Тут внаслідок загострення стосунків між опозиційними партіями та президентом країни Траяном Бесеску вже розгорівся масштабний політичний скандал. Парламентська комісія Румунії, як інформує ірландська «Айріш Таймс», рекомендувала тимчасово відсторонити Бесеску від виконання обов’язків президента і притягнути його до відповідальності за неодноразові порушення конституції та втручання в діяльність уряду Келіна Терічану. Внаслідок цього конфлікту вже пішов у відставку керівник румунської розвідки, який організовував незаконне прослуховування телефонних розмов членів уряду. Відставили і міністра закордонних справ країни, колишнього союзника Траяна Бесеску. Через цей скандал відкладені вибори до Європарламенту та ухвалення антикорупційного законодавства. «Айріш таймс» також інформує, що Брюссель погрожує санкціями Бухаресту, якщо там не владнають політичні пристрасті законним шляхом.
XS
SM
MD
LG