Доступність посилання

ТОП новини

«Кромберг і Шуберт Україна»: офіційне відкриття після піврічної роботи.


Валентина Одарченко Волинь, 22 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У селі Рованці Луцького району на Волині офіційно відкрили завод зі стопроцентними німецькими інвестиціями. Насправді завод із виробництва бортових кабельних мереж для автомобілів відомої компанії «Кромберг і Шуберт Україна» працює вже більше півроку, а суперечка про його доцільність на Волині не припиняється.

Понад півтори тисячі робочих місць для Волині, де рівень безробіття один із найвищих в Україні – благо для області. Для його втілення, як виняток, навіть переоформили орендовані землі з сільськогосподарського у несільськогосподарське призначення. Завдані при цьому збитки селу, району й області компенсували на суму близько півтора мільйона гривень.

Однак згодом власники мали достатньо проблем із відшкодуванням ПДВ – волинські податківці стверджували, що заявлена Кромбергом сума – 18 мільйонів – завищена. Було мороки і з будівельно-монтажними роботами, коли український підрядник не зміг виконати всіх робіт. Збитки, як розповів генеральний директор заводу Оттфрід Фоллерт, сягнули мільйона євро.

Зарплата не відповідає обіцяній

Тим часом робітники стали нарікати на низьку зарплату порівняно з обіцяною. Фінансовий менеджер заводу Ольга Бєлікова пояснює – все це через українські податкові реалії: «Ми сплачуємо заробітну плату, яка дозволяє нам залишатися конкурентноспроможними…».

Робітників таке пояснення не влаштовує:

– Мене геть не влаштовує ця зарплата. Зараз ставка 500 гривень, обіцяли підняти до 700. Але потім зібрали нас і повідомили, що ставка більше не підніметься.

– І знімають за кожну дрібницю.

– Нам план піднімають усе більше і більше, а премії отримуємо на гривень 20 більше – то це, я вважаю, не премія…


Тему шкідливості виробництва закрили

Плинність кадрів на заводі поки висока. Після скарг робітників на самопочуття, які розглядала обласна прокуратура, на заводі поліпшили вентиляцію і харчування. Однак господар виробництва Оттфрід Фоллерт стверджує: «Цей вид виробництва є одним із найчистіших, які тільки можна собі уявити. Є тільки кілька моментів – при прикріпленні контактів до кабельної проводки в технологічному процесі використовуємо пайку, і виникають випаровування. Але ми проводили виміри. І існує офіційне підтвердження, що дані процеси не мають шкідливого впливу на працівників».

Оскільки прокурора області Миколу Франтовського, який домагався заборони виробництва, перевели на Житомирщину, тему шкідливості праці на «Кромберзі» нині закрито.Пом"якшив свою позицію до підприємства і Держкомітет з охорони праці.

За підбурювання до страйку – штраф

Учора підприємство легалізувалось, а його робітники подумують про те, як створити на заводі незалежну профспілку для захисту своїх трудових прав. Нині ж на вході до підприємства висить попередження про різноманітні штрафи – як за неохайність робочого місця або виготовлення браку, так і за… підбурювання до страйку.

Щодо надходжень від виробництва – то на них місцевий бюджет претендувати не в змозі. Тому, що воно нібито нічого й не виробляє, а тільки надає послуги зі складання для інших підприємств. Тож суперечка, чи корисне таке виробництво Волині, й досі триває.
XS
SM
MD
LG