Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь напередодні Дня незалежності: влада здійснює чистки і влаштовує недільні іспити студентам


Мар’яна Драч 23 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Через рік після президентських виборів білоруська опозиція готується до масштабної акції протесту, що запланована на цю неділю, 25 березня. Як повідомляють кореспонденти Радіо Свобода, вже сьогодні на мінських вулицях можна побачити посилені наряди міліції, а кілька десятків активістів опозиції затримали.

Жовтнева площа Мінська під час акцій протесту рік тому.
"Ваші документи" – це часто чули молоді люди, які проходили Жовтневою площею Мінська, де у неділю має відбутися мітинг опозиції. Юнаків і дівчат зупиняють, обшукують їхні сумки.

Замість мітингу на екзамен

Крім цього, деякі мінські студенти раптом дізналися, що мусять іти на іспити у день акції опозиціонерів. Про це розповіла Радіо Свобода студентка державного вузу у білоруській столиці Настя Александрович: "Я шокована. Мені сказали, що я маю складати іспит у неділю, в другій годині. Я попросила пояснення. Мені сказали, що неділя — це робочий день, а якщо побачать на мітингу, то виключення відразу у понеділок, без запитань".

25 березня білоруська опозиція називає Днем свободи, саме цього дня у 1918 році проголосили незалежну Білорусь. Як і УНР, ця держава проіснувала недовго – через 10 місяців Білорусь увійшла до радянських лав.

Нинішня влада у Мінську не захотіла, щоб акцію до Дня незалежності проводили на центральній площі, натомість дозволила це зробити в парку, на околицях міста. Але білоруські опозиціонери вже дали зрозуміти, що не виконають такого розпорядження. Як мовиться у зверненні організаційного комітету, 25 березня є днем, коли білоруси традиційно висловлюють свою підтримку незалежності та незворотності демократичних змін.

Рік тому у Білорусі провели президентські вибори, після яких Александр Лукашенка втретє став керувати державою. Через масштабні порушення після цих виборів Європейський Союз, і Сполучені Штати запровадили санкції проти білоруського керівництва.

Опозиціонерів викликають до міліції і КДБ Нині білоруська влада знову згадала про співвітчизників, які тоді протестували проти фальсифікацій. Віктар Карлінскі з білоруського міста Барановичі зазначив: "Мені сьогодні дільничний сказав, що є список тих, кого притягали до відповідальності під час президентських виборів. Він був сьогодні о восьмій ранку. Телефонував кілька разів, мою жінку тероризував. Ось читаю: "Офіційне попередження." Підпишеш, то добре, а коли не підпишеш – посадимо".

За підрахунками білоруської опозиції, станом на сьогодні виклики до КДБ та міліції отримали близько 200 осіб, близько 20 опозиціонерів затримали. А на початку місяця білоруська влада посилила відповідальність за адміністративні правопорушення – тепер людей можна затримувати не на 15, а на 25 діб.

За подіями у Білорусі уважно стежить Європа

Голова Європейського парламенту Ганс-Ґерт Поттерінг заявив, що те, як білоруська влада реагуватиме на демонстрацію 25 березня, стане важливим іспитом для Лукашенка, чи він готовий підтвердити свої слова про бажання тісніших відносин із Європою. За даними білоруських опозиціонерів, за акцію у неділю в Мінську будуть спостерігати делегації Європейського парламенту і законодавці з Польщі та Німеччини. А мінська влада планує на цей же день концерт просто неба – очевидно, щоб відвернути увагу молоді.

Матеріали до теми:

• Білоруський «флешмоб».
XS
SM
MD
LG