Доступність посилання

ТОП новини

Внесок Польщі до Списку європейської спадщини, що його створюють в ЄC, стосується також України


Єва Поштар Варшава, 26 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Держави Європейського Союзу взялися за створення Cписку європейської спадщини. Польський міністр культури і національної спадщини вніс 4 пропозиції від Польщі до цього списку. Поляки наголошують на тому, що однією з особливостей польської пропозиції є те, що пропоновані міста – Краків та Люблін – в історичному минулому мали тісні зв''язки з Україною.

Польща хоче, щоб у Списку європейської спадщини серед таких європейських архітектурних пам''яток як: Акрополь, абатство Клюні, берлінський мур, з’явились архітектурні пам''ятки вже згаданих Кракова і Любліна, а також Гданська та першої столиці Польщі – міста Гнєзно.

Щодо польського внеску до Списку європейської спадщини міністр культури і національної спадщини Казімєж Уяздовський зазначив: "Список творить карту із зазначеними місцями і об''єктами, важливими для європейської культурної тотожності. І водночас ці об’єкти зміцнюють європейську тотожність".

Люблін – місто пограниччя культур

Про українські акценти польського культурного внеску Радіо Свобода розповів речник польського міністерства культури і національної спадщини Ян Каспжик: "Не без причини в списку опинився Люблін. Це місто пограниччя культур. Нині місто активне в українсько-польській співпраці і має міцні зв''язки з Україною. Ми покликаємось на цю символіку, але також маємо на увазі місце Польщі в Європі, яка єднає культури сходу і заходу".

Другим важливим містом для історії українсько-польських відносин є Краків. Це місто, крім європейського, вже є у світовому списку архітектурних пам’яток ЮНЕСКО. У польському міністерстві культури і національної спадщини наголошують на тому, що обидва списки доповнюють один одного.

Ян Каспжик: "Це паралельний список. У ньому можуть одночасно бути архітектурні пам''ятки того самого міста, як, скажімо, Кракова. У Списку європейської спадщини є не лише архітектурні пам''ятки, але також місця-символи: Берлінський мур, суднобудівельний завод в Гданську, у якому народилась польська "Солідарність". Ці місця важливі для європейської тотожності".

Перший в історії «Євросоюз» датується 16-м століттям?

Хоч Список європейської спадщини складають держави-члени ЄС, однак Польща вважає, що до цього списку слід зарахувати також простір на сході. У польському міністерстві культури та національної спадщини наголошують на тому, що першим в історії Євросоюзом можна вважати Литовсько-русько-польську державу, створену в 1569 році після підписання Люблінського договору.
XS
SM
MD
LG