Доступність посилання

ТОП новини

Болонья – давній центр європейської освіти


Наталка Кудрик Рим, 27 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Італійське місто Болонья з часів середньовіччя називають матір’ю наук або „вчена Болонья”, бо там існує відомий Болонський університет. Цей найстаріший навчальний заклад Європи, заснований наприкінці XI століття, вважається родоначальником європейської вищої освіти. Там навчалися Данте Аліг’єрі, Франческо Петрарка, Еразм Роттердамський, Микола Коперник, майбутні папи римські та українець Юрій Дрогобич, доктор вільних мистецтв та медицини.

Площа у Болоньї – місце студентських тусовок
Вулицями міста
Слава минула – залишилася традиція. І тепер, як і 9 століть тому, до „вченої Болоньї” їдуть на навчання студенти звідусіль,хоча Болонський університет нині не входить до 50-ти кращих університетів світу.Та навчальний заклад залишається одним із перших в Італії. Там почалася академічна кар’єра професора Романо Проді, чинного прем''єр-міністра.

Університет утворився на основі болонської юридичної школи, і тривалий час серед основних предметів було римське і канонічне право. Теологію, медицину і філософію почали викладати згодом, але студентів, однак, вважали майбутніми юристами.

Пам''ятають про Юрія Дрогобича та Максима Березовського

Саме у Болонському університеті з’явилося поняття universitas – вільні товариства викладачів та учнів. Колективи студентів щороку обирали ректорів, яким підпорядковувалися професори. Наприкінці XV століття (1481-1482) цю найважливішу тоді посаду в університеті обіймав майбутній український науковець.

Культуролог Марія Винарчик розповіла Радіо Свобода: „Такий колектив студентів і обрав студентським ректором Юрія Дрогобича: був ректор університету, а Дрогобич був як представник студентів. Пам’ятної дошки Дрогобичу тут немає, хоча про нього у Болонському університеті знають”.

Італійське місто пам’ятає і композитора Максима Березовського – українського майстра хорового стилю у духовній музиці XVIII століття. Зусиллями українських іммігрантів у бібліотеці Болонської філармонії відкрита меморіальна дошка на честь композитора.

Марія Винарчик: „І Березовський, і Бортнянський грали у місцевому оперному театрі. А Березовський тут (у Болоньї) мав дві улюблені церкви, де проходили конкурси органної музики, там Максим Березовський бачив 14-річного Моцарта”.

Освітній Болонський процес

Нині Болонья відома як центр освітнього Болонського процесу, до якого входять понад 40 держав Європи включно з Україною. Болонський процес, започаткований у червні 1999 року, покликаний підвищити конкурентоспроможність європейської системи освіти та науки. Останні 20 років вона суттєво поступається американській системі. Країни-члени Болонського процесу працюють над створенням єдиного європейського освітнього простору, де діятимуть єдині вимоги до визнання дипломів про освіту і працевлаштування.
XS
SM
MD
LG