Доступність посилання

ТОП новини

Знову про іранську ядерну програму і нові санкції щодо Тегерана


Зиновій Фрис Прага, 27 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Тривають дебати навколо іранської ядерної програми і останньої резолюції Ради Безпеки ООН, яка ухвалила нові санкції стосовно Тегерана.

Іран – Ядерна станція у Бушері.
Міністр закордонних справ Росії висловив сьогодні сподівання, що "іранське керівництво адекватно сприйме ті сигнали, які містяться в ухваленій днями Радою Безпеки резолюції. Вона має сприяти саме відновленню переговорів. Резолюція не є інструментом покарання Ірану".

Іран тим часом різко реагує на суботнє ухвалення Радою Безпеки ООН нової резолюції. Згідно з документом, уряд Махмуда Ахмадінеджада має 60 днів на те, щоб упорядкувати свою ядерну програму відповідно до вимог ООН. Крім того, нові санкції передбачають заборону на експорт зброї Іраном, надання іншими державами кредитів, а також замороження банківських рахунків 13 компаній і 15 фізичних осіб, причетних до збагачення урану і розробки ракетних носіїв.

У відповідь на резолюцію Іран скорочує співпрацю з інспекторами ООН

На думку експертів, Іран, крім словесних протестів, може піти далі. І справді, вже наступного дня після одноголосного ухвалення резолюції Радою Безпеки ООН, кабінет міністрів Ірану проголосував за скорочення співпраці з ядерними інспекторами ООН. А міністр закордонних справ Ірану Манушер Моттакі заявив: "Це вже четвертий раз за останній рік, коли Раду Безпеки група її постійних членів використовує для незаконних, непотрібних і невиправданих дій проти мирної ядерної програми Ісламської республіки Іран. Програми, яка не несе ніякої загрози міжнародному мирові і безпеці".

За словами Моттакі, санкції щодо Ірану не є настільки суттєвими, щоб змусити його країну "здатися". Він також сказав, що західні країни помиляються, думаючи, що санкції можуть послабити рішучість Ірану. А представник парламенту, голова комітету з національної безпеки і закордонної політики Алладін Боруджерді назвав резолюцію Ради Безпеки "неприйнятною" і сказав, що її ухвалювали "під американським тиском". Парламентарій відкинув будь-яке призупинення збагачення урану в обмін на скасування санкцій.

Тим часом представник Великої Британії при ООН Джонс Перрі заявив: "Одноголосне схвалення Радою Безпеки резолюції номер 1747 відображає серйозну стурбованість світової спільноти розвитком ядерної програми Ірану. Нам прикро, що Іран відмовляється виконати вимоги попередніх резолюцій Ради Безпеки і Міжнародного агентства з ядерної енергії. Ми знову закликаємо Іран виконати свої міжнародні зобов’язання".

Протистояння триває. Що далі?

Офіційний Тегеран, навпаки, заявляє, що в квітні, після тамтешніх нинішніх новорічних свят, додатково відреагує на резолюцію 1747 Ради Безпеки ООН. Йдеться, насамперед, про скорочення і навіть можливе припинення в деяких напрямках співпраці з МАГАТЕ.

Захід, однак, не має наміру закривати очі на ймовірні кроки Ірану. На думку експертів, у майбутньому санкції ООН щодо Ірану можуть бути набагато суворішими.

Втім, Європейський Союз заявив, що виступає за продовження діалогу з Іраном з ядерної проблематики. Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун закликав Іран повернутися за стіл переговорів.

На думку оглядачів, обопільна недовіра перешкоджає Іранові та світовій спільноті рухатися вперед.

Матеріали до теми:

• «Їм не потрібен задній хід, їм потрібна кнопка СТОП», – держсекретар США про Іран. • Президент Ірану вкотре заявив, що країна не припинить розвиток власної ядерної програми. • Санкції і дипломатію стосовно Ірану використовуватиме світова спільнота. • Іранська ядерна програма. Чи залишився шанс для дипломатії? • Іран відмовляється зупинити збагачення урану, не дивлячись на ультиматум ООН. • Останні спекуляції довкола Ірану і останні попередження. • США не матимуть успіху в регіоні, заявляє верховний провідник Ірану.
XS
SM
MD
LG