Доступність посилання

ТОП новини

Журналісти Львівщини проти політичного контролю


Галина Терещук Львів, 27 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Колектив телерадіокомпанії «Сокаль», що на Львівщині, оголосив акцію протесту «Ні партійному контролю над ЗМІ». Журналісти протестують проти встановлення політичного контролю на радіостанції депутатами райради, де більшість становлять «Наша Україна» і БЮТ.

Колектив ТРК "Сокаль"
ТРК «Сокаль» – підприємство комунальної форми власності з 2002 року. Засновником виступає райрада. Обсяг мовлення цілодобовий. Це поодинокий приклад, що ЗМІ на районному рівні є дуже популярним.

Депутати хочуть контролювати ЗМІ

Журналісти прагнуть об’єктивного висвітлення політичної ситуації, зрештою, як і їхні звичайні слухачі. Натомість група депутатів райради від «Нашої України» і БЮТ, за твердженням представників радіостанції, вимагають лише позитивної інформації про їхню політичну діяльність. До слова, представники цих партій керують районом на усіх рівнях.

Головний редактор ТРК «Сокаль» Олександр Новацький повідомив Радіо Свобода, що торік колектив звертався з проханням до ради ввести їх у співзасновники, щоб ЗМІ було ще більше незалежним. Однак їхнє звернення депутати не розглядали. Натомість посилили політичний контроль і чинять тиск на журналістів.

Олександр Новацький: «Коли ми розповідали, що діється у «Порі» і «Нашій Україні», то говорять, що ми б лише про «Пору» розповідали. Вони самі не знають, що хочуть».

Політичні амбіції перемагають свободу слова

На останній сесії райради депутати намагались замінити директора радіостанції Миколу Паска.

Заступник голови Сокальської райради, депутат від БЮТ Микола Поліщук вважає, що його колегам по раді потрібно забути про свої політичні амбіції і не втручатись у роботу журналістів, які повинні подавати об’єктивну інформацію, а не ту, яку хочуть депутати

«Не можна заставляти сьогодні пресу говорити від партії. Це має бути незалежний орган», – зазначив Микола Поліщук.

Такої думки не дотримується більшість депутатів від «Нашої України». До речі, місцевим телебаченням керує представник цієї політичної сили.

Колектив радіо і надалі домагатиметься стати співзасновником ЗМІ і готовий на його роздержавлення. Журналісти, ймовірно, оприлюднять своє звернення про ситуацію зі свободою слова на Сокальщині на найближчій сесії облради 3 квітня.

Приклад Львівщини – тенденція

Сергій Гузь, голова незалежної медіа профспілки України, в інтерв’ю Радіо Свобода повідомив, що переважна більшість журналістів по всій країні відчуває політичний тиск: «77 % опитаних у Києві, Львові та Донецьку журналістів вважають, що в Україні існує цензура. Кожен п’ятий стикався із погрозами на свою адресу за минулий рік. Проблема у тому, що ми всі трошки розслабилися після Помаранчевої революції, тоді здавалося, що все, повернення до політичного тиску не буде. Але дивіться, що сталося, починаючи з літа-осені минулого року. На місцевому рівні (скрізь) партії, які перемогли, які утворили коаліції, почали тиснути на ЗМІ. Редакторів знімають по всій Україні: на сході знімає Партія регіонів, на заході – “Наша Україна” та БЮТ. Це триває скрізь».
XS
SM
MD
LG