Доступність посилання

ТОП новини

Мистецький Арсенал


Ірина Перешило Київ, 28 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Відкриттям карної справи за фактом зловживання бюджетними коштами завершився дворічний етап зусиль над створенням так званого Музею №1 в Україні – Мистецького Арсеналу. Фахівці стверджують, що такий невтішний результат спричинили кілька факторів. Найсуттєвіші серед яких це відсутність попередньої концепції музейного комплексу, відсутність міжнародних експертів і публічного обговорення. Але це вже в минулому. Нова сторінка історії Мистецького Арсеналу обіцяє звучати інакше.

Політичні скандали, карні справи за фактами зловживання бюджетними коштами відійшли у минуле, стверджують працівники державного підприємства “Культурно-мистецький і і музейний комплекс Мистецький Арсенал”.

Це підприємство уперше за два роки отримало статус єдиного замовника усіх видів робіт. І обіцяє прозорість і фаховість у процесі створення найсучаснішого музею в Україні. До роботи вже залучено провідних українських та зарубіжних експертів. Поміж останніми домінують австрійські фахівці, які причетні до створення одного з найбільших у світі – сучасного культурно-мистецького центру “Музейний квартал” у Відні. Говорить керівник Департаменту Державного підприємства Мистецький Арсенал Микола Скиба:

М.С.:Пошук міжнародних консультантів тривав від початку створення Державного підприємства Мистецький Арсенал. Це були експерти з Канади, з Польщі. Це був процес пошуку тих людей, які максимально зрозуміють нашу ситуацію. Так вийшли на експертів, які робили Музейний квартал в Австрії. Це цікавий приклад сучасного музейного і культурного будівництва, в тому числі пристосування пам’ятки під сучасні культурні потреби мешканців міст.

Р.С.: Експерт з Австрії Дітер Богнер сказав, що дебати щодо того, яким має бути цей музей у Відні, тривали більше 25 років. Які терміни для подібного обговорення передбачаються в Україні?

М.С.: Ми вже маємо старт з 2000-го року. Тобто, вже сім років — це чимало. Ще є у нас цей рік, а там далі вже стадія залучення технологій і реалізація. Це буде відомо після того, як ми отримаємо результати конкурсу.

Міжнародний конкурс на визначення кращої архітектурної концепції комплексу Мистецький Арсенал буде оголошено у травні-червні цього року. Передбачається, що у ньому братимуть участь від 150-ти до 200 архітекторів.
XS
SM
MD
LG