Доступність посилання

ТОП новини

Великобританія перериває будь-які відносиниз Іраном, доки він не звільнить затриманих британських моряків


Олекса Семенченко Лондон, 28 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Про посилення дипломатичного тиску сьогодні оголосив британський прем''єр Тоні Блер у виступі в Палаті громад парламенту. Днями Іран захопив 15 британських моряків, котрі патрулювали територіальні води сусіднього з Іраном Іраку. Натомість офіційний Тегеран наголошує, що британці нелегально перетнули іранський кордон.


Тоні Блер виступив із заявою в парламенті невдовзі після того, як міністерство оборони продемонструвало мапи і подало координати, які начебто вказують, що британські моряки перебували на відстані 3 кілометрів у територіальних водах Іраку, коли їх у минулу п''ятницю захопили іранці. Тоді як Іран наполягає на своїй версії, відповідно до якої британці були в їхніх територіальних водах.

Прем’єр-міністр Тоні Блер заявив: "Не було жодного виправдання затриманню. Це були абсолютно неприйнятні, хибні та незаконні дії".

Блер також наголосив, що тепер уряд піде на жорсткі кроки щодо Ірану: "Ми сподівалися на негайне звільнення їх. Цього не сталося. Тож надійшов час посилити дипломатичний і міжнародний тиск, щоб іранський уряд зрозумів: він перебуває у цілковитій ізоляції із цього питання".

Протистояння триває, але вже завтра мають звільнити жінку

Раніше іранське посольство в Лондоні заявило, що начебто британський корабель зайшов до територіальний вод Ірану на півкілометра. Але британський віце-адмірал Чарлз Стайл сьогодні показав журналістам мапи, які демонструють, що інцидент стався у водах Іраку. Він заявив, що на британців влаштовали засідку.

Тим часом уряд Туреччини повідомив, що його дипломатам можуть дозволити відвідати ув''язнених британців.

Не виключено, що єдину жінку серед затриманих моряків звільнять у четвер. Це підтвердив міністр закордонних справ Ірану. А іранське посольство у Лондоні заявило, що іранський та британський уряди спроможні врегулювати інцидент.

Матеріали до теми:

• Іран затримав 15 представників військово-морських сил Великобританії у Перській затоці • Знову про іранську ядерну програму і нові санкції щодо Тегерана • «Їм не потрібен задній хід, їм потрібна кнопка СТОП», – держсекретар США про Іран. • Президент Ірану вкотре заявив, що країна не припинить розвиток власної ядерної програми.
XS
SM
MD
LG