Доступність посилання

ТОП новини

Політична розпущеність: чиї проблеми вирішать розпуск парламенту і масові акції протесту?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведуча: Юлія Жмакіна
Гості Свободи: Юрій Мірошниченко – народний депутат (фракція Партії Регіонів); Володимир Стретович – народний депутат (фракція Наша Україна).

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Юлія Жмакіна: Президент погрожує коаліції, Президентові погрожує коаліція, якій погрожує опозиція. Розпуск парламенту набуває вже не усних, а форм ескізу.

Сьогодні у парламенті на екстрених зборах народних депутатів перший віце-спікер Адам Мартинюк оприлюднив президентський указ про розпуск вищого законодавчого органу, начебто, заздалегідь підготовлений Секретаріатом.

Ющенко призначив нову зустріч керівникам парламентських фракцій і керівництву держави, а коаліція і опозиція масові акції на вихідні.

Від усього цього голова йде обертом. У здорової людини, необтяженої тягарем політики.

Шановні гості, чому Ющенко не розпустив парламент сьогодні? Юрій Мірошниченко: По-перше, ніяких ескізів ми не бачили. Ми бачили провокацію, яка поширена сьогодні ЗМІ і створена у вигляді указу Президента.

На мій погляд, це йде спланований і досить цинічний тиск на Президента України. При чому мене дуже дивує позиція “НУ”, яка, обравши Президента своїм почесним головою, сьогодні фактично бере участь у провокаціях і незаконних діях, які спровоковані Юлією Тимошенко.

А чому заступник голови ВРУ фальшивку чи провокацію виніс на розгляд парламенту?

Юрій Мірошниченко: Неправда. Це була лише частина інформації, яку він доводив.

А розглядали ми на сьогоднішньому засіданні і, власне, зборах всіх народних депутатів, не лише коаліції, звернення, лист Президента України до ВРУ, де Президент висловлює стурбованість тими подіями, які відбуваються у ВР, висловлює свою позицію і фіксує її.

Вона полягає в тому, що в Україні повинні діяти Конституція і закон. Разом з тим, закликає парламентарів вести дискусію на предмет того, щоб знімати протиріччя і не доводити політичне протистояння до вуличних акцій.

Володимир Стретович: Я, власне, хочу запитати тих, хто сьогодні робить бурю в склянці води, а де взагалі указ? Можливо, це хтось хоче нас цікаво розвести по дві сторони і показати, що подивіться, які вони.

Не встигли ще заговорити, а чому так злякалися? Чому відразу збори скликали? Значить, є підстави боятися чогось. Значить, коаліція відчуває, що вона негідними засобами формує свою конституційну більшість.

Якщо мій колега, який сидить напроти, подивиться Конституцію, то там написано, що більшість формується по узгодженню політичних позицій депутатських фракцій.

Оскільки вибори були за пропорційною системою, і сьогодні радіослухач, який нас слухає, віддавав свій голос за певну політичну силу, як ідеал побудови майбутньої держави і суспільства, то якщо хтось з ренегатів зраджує цим принципам і перебігає в іншу політичну силу, то йому дорога на смітник політичний.

Оскільки політичного смітника чекати довго, ще 4 роки, а народ вимагає: вибачте, що робиться, мої голоси не враховані і нехтують моєю думкую, а я є сувереном і носієм влади, будь ласка, припиніть цю свободу і відправте перебіжчиків-ренегатів на смітники...

Юрій Мірошниченко: Свободу не спинити. Це перше. Друге...

Володимир Стретович: Мова йде ж не про свободу.

Юрій Мірошниченко: Ви сказали: припиніть цю свободу!

Друге. Коаліція створена понад півроку тому (Ви це прекрасно знаєте), створена депутатськими фракціями, відповідно до Конституції, і ніяких підстав конституційних для Президента розпускати парламент немає.

Три виключні підстави для розпуску. Їх не існує.

Умовний цей указ і звернення реальне, яке з’явилося сьогодні на сайті, звернення Ющенка до річниці обрання Ради, аргументи однакові – причини нелегітимності коаліції і уряду...

Юрій Мірошниченко: Я уточню. Розширення коаліції.

Володимир Стретович: В зв’язку з переходом купки ренегатів з Партії промисловців і підприємців, яких там 9, і БЮТ змінилася коаліція, вона стала коаліцією національної єдності. Будь ласка, відкличне прем’єра, бо новий склад коаліція вже з’явився, вже коаліція сформована...

Юрій Мірошниченко: Ні!

Володимир Стретович: Чому ж ні? Ви ж назвали інакше, вже нова коаліція, коаліція національної єдності. Новий склад сформований незаконно. Конституція каже, що якщо переформатовується коаліція, то відкликайте прем’єра, нову подачу...

Юрій Мірошниченко: Перше – це неправда.

Друге. Коаліція змінила назву, тобто перейменувала себе. І аргументи Ви прекрасно знаєте. Програма антикризова була виконана...

Програми уряду, до речі, ніхто не бачив.

Юрій Мірошниченко: Секундочку!

Головна проблема і питання (на що, до речі, звертає увагу і Президент парламенту) - це об’єднання України, це зняття протистоянь.

Власне, сьогодні коаліція запрошує, до речі, і “НУ” до співпраці і створення єдиної широкої коаліції, про яку говорили, до речі, Регіони з самого першого дня, коли ми зайшли в парламент.

У нас на зв’язку юрист Сергій Власенко.

Пане Власенко, Ви, очевидно, знайомі з обґрунтуванням підстави Президента, чому є нелегітимною коаліція, а відтак уряд.

Наскільки Вам це видається аргументом?


Сергій Власенко: Слід зазначити, що я абсолютно погоджуюся з тим, що нинішній склад парламенту не відображає того волевиявлення, яке відбулося під час виборів. Це позиція перша.

Позиція друга. Що стосується чисто юриспруденції, то, на жаль, я вимушений не погодитися з тією аргументацією, яка висловлюється з вуст юристів Секретаріату Президента щодо нелегітимності створення коаліції.

Виходячи з чого? По-перше, я погоджуюся з паном Мірошниченком у тому, що коаліція була створена півроку назад.

По-друге, Конституція жодним чином і жодним словом не згадує про назву коаліції або про її зміну.

По-третє, як юрист я вважаю, що лише зміна назви коаліції ні до чого не призводить. Тобто, вона може називатися, я не знаю, “Котигорошко”, а завтра буде називатися “Вперед до світлого майбуття”. З точки зору Конституції це не відіграє жодної ролі.

Приєднання до коаліції будь-яких осіб станом на сьогоднішній день, на мій погляд, юридично ні до чого, на жаль, не приводить. Тому, на мій погляд, коаліція була створена законно. Це раз.

Друге. Я всім хочу, на жаль, знов-таки нагадати, що, не вносячи кандидатуру прем’єр-міністра протягом 15 днів, Президент публічно заявляв про те, що він цей час витратив на аналіз конституційності створення коаліції, на аналіз конституційності внесення коаліцією кандидатури прем’єра до Президента.

Факт внесення цієї кандидатури Президентом, на мій погляд, є його так званими конклюдентними діями, які свідчать про визнання ним легітимності коаліції.

Будь-які зміни в подальшому, з точки зору юридичної, з точки зору Конституції, нічого не значать, окрім випадку, коли коаліція припиняє своє існування. Тоді є юридичні наслідки.

На мій погляд, на сьогоднішній день КСУ – це єдиний орган, який може поставити крапку, юридичну крапку в усіх тих перепитіях, які є на сьогодні.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Матеріали до теми:

• "Розпустити не можна залишити" – указ про розпуск парламенту готовий і тільки чекає президентського автографа • Розпуск парламенту. Наразі на словах • Дострокові парламентські вибори доведеться проводити, якщо Верховна Рада не виконає вимог Конституції • Комітет національного порятунку знову рятуватиме? • Міліція має намір перевіряти осіб, які прибуватимуть до столиці для участі у мітингах, на наявність зброї й інших заборонених предметів

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG