Доступність посилання

ТОП новини

Світ стривожений хвилею зухвалих вбивств в Україні і очікує на нові демонстрації опозиції у Києві. (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 29 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Світова і європейська преса переповнена публікаціями про застріленого російського бізнесмена Максима Курочкіна у дворі київського суду та хвилею замовних убивств в Україні. Газети також пишуть про топтання на місці української влади і відсутності поступу з боку Києва щодо інтеграції у світову спільноту. Також чимало засобів інформації у Європі передрікають нову хвилю виступів української опозиції.

Київ -- Мітинг на Майдані з вимогою розпуску Верховної Ради. Київ, 29 березня 2007 р.
Максим Курочкін
Газети пишуть про зухвалий характер вбивства Максима Курочкіна у дворі київського суду та розмірковують про причини цього акту. Так, польська «Ґазета Виборча» вказує на широке коло політичних і бізнесових зв’язків Курочкіна, що той був свого часу посередником між українським президентом Леонідом Кучмою і Москвою. Чимало видань цитують чільника української міліції Миколу Куп’янського, який інформує, що у минулому році в Україні було здійснено 56 замовних вбивств, а на початку цього року вже – 11.

На фоні наростання кримінальних злочинів все більш напружені стосунки опозиції і влади. Видні опозиціонери, як пишуть європейські газети («Фіґаро», «Інтернешнел Гералд Трібюн»), вказують на факт вбивства Курочкіна, як на безпорадність влади і посилюють тиск на президента з вимогами розпустити нинішню Верховну Раду України. Юлія Тимошенко так і сказала у інтерв’ю «Фіґаро», що «Віктор Ющенко має негайно розпустити парламент. Альтернатива дуже проста: або він сидить склавши руки, мириться з небезпекою, яка загрожує нашій незалежності і нашому євроатлантичному курсові, або ж він розпускає парламент».

По наростання активності української опозиції пишуть в «Ґазеті Виборчій», «Москоу Таймс», «Інернешнел Гералд Трібюн» та інших закордонних виданнях.

Чимало газет зауважують, що Україна топчеться на місці, не вирішуючи такі назрілі питання, як вступ до СОТ, посилення співпраці з НАТО і ЄС. Польска «Ржечьпосполіта» відзначає, що «Грузія може випередити Україну» щодо наближення до НАТО. А інші газети вважають, що Україна загальмувала вирішення нагального питання вступу до СОТ. Так, міністр торгівлі США Карлос Ґутієррес в інтерв’ю «Нью-Йорк Таймс», яке передрукували інші видання, заявив, що він під час відвідин Києва у наступні середу і четвер не лише вимагатиме від української влади прискорення руху до СОТ але й щоб «український ринок був більш відкритим для іноземної конкуренції».

Нагадаємо, що від вирішення проблеми вступу України до СОТ залежить реальний перебіг переговорів з ЄС щодо поглибленої угоди між Києвом та Брюсселем та створення зони вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом.

Матеріали до теми "Нові виступи української опозиції":

• Політична розпущеність: чиї проблеми вирішать розпуск парламенту і масові акції протесту? • "Розпустити не можна залишити" – указ про розпуск парламенту готовий і тільки чекає президентського автографа • Розпуск парламенту. Наразі на словах • Дострокові парламентські вибори доведеться проводити, якщо Верховна Рада не виконає вимог Конституції • Комітет національного порятунку знову рятуватиме? • Міліція має намір перевіряти осіб, які прибуватимуть до столиці для участі у мітингах, на наявність зброї й інших заборонених предметів

Матеріали до теми "Вбивство Максима Курочкіна":

• Зв’язок політики, бізнесу й криміналу: повернення у початок 90-х? • Вбивство Максима Курочкіна – політичні й бізнесові версії. Росія і Польща у боротьбі за Україну. (Огляд європейської преси) • Вбивство у суді – чи мали українські правоохоронці посиленно захищати російського бізнесмена, підозрюваного у здирництві, поза залою суду? • Курочкіна вбили під носом у міліції
XS
SM
MD
LG