Доступність посилання

ТОП новини

Президент України «за» приватизацію у вугільній галузі


Ярослав Гребенюк Луганськ, 29 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні Президент України Віктор Ющенко перебував з робочою поїздкою у Луганську. Він взяв участь у нараді з керівниками шахтарських колективів, на якій говорили про необхідність приватизації копалень.

Зустріч Віктора Ющенко з гірниками під час робочої поїздки Президента у Луганськ. 29 березня 2007 р.
Нинішній візит Президента до Луганської області – вже другий за цей рік, але перший приїзд за весь час його президентства до Луганська.

Робоча поїздка була присвячена реформуванню вугільної галузі. Про потребу реформ свідчить напружена соціальна обстановка на копальнях, і у першу чергу – на шахтах Луганщини.

Підземні страйки на шахті Краснопіллівській та на трьох копальнях холдингу «Донбасантрацит», страйк на «Свердловському машзаводі» – ці скандали на підприємствах вугільної галузі не пройшли поза увагою Президента.

Віктор Ющенко вже казав про необхідність приватизації копалень. Сьогодні він знову наголосив, що вугільна промисловість є одною з найперспективніших для України і зазначив: «Якщо є сторона, яка тим чи іншим способом хоче прийти у галузь і поруч з державою допомогти розвитку цієї галузі, я думаю, треба вважати її партнером. Ми повинні все зробити, щоб у темі розвитку галузі була не тільки одна держава як зацікавлена сторона. У нас повинно бути багато партнерів, в тому числі і приватний бізнес».

Шахтарів до протестів просили не долучати

Луганська нарада проходили на тлі бурхливих політичних подій у Києві. Напруженість відчувається і в Луганську. Як вчора повідомляло Радіо Свобода, на Майдан везуть і працівників луганських підприємств.

Стурбованість цим висловив міністр вугільної промисловості Сергій Тулуб: «Я хотів би звернутися... до всіх політиків, які мене почують, і прошу Вас як гаранта (Конституції) допомогти нам у цьому, сказати їм, що не треба втягувати шахтарів у політичні ігри, щоб спокійно шахтарі жили і працювали».

На нараду прийшли троє народних депутати України. Всі вони представляють фракцію Партії Регіонів: Єфим Звягільский, Володимир Ландик та Олександр Єфремов, від якого власне і дізналась учора країна про виїзд луганців на Майдан.

Хто з луганців поїде на столичний Майдан?

Працівники шахт, особливо ті, хто отримують стабільну зарплату, теж втомились від політичних ігор, у яких їх використовують як пішаків.

Думку гірників висловлює працівник шахти «Лутугінської» Віктор Рябов: «Ми – Донбас. Як говорили? Розділені голоси «Схід-Захід». Ми не бачимо, принаймні, різниці між сходом, заходом… Як то кажуть, всі ми українці. Ми мусимо жити одним цілим, і не повинні прислуховуватись до чужих голосів».

А завтра, після мітингу під пам’ятником Шевченку, луганці – прихильники Партії регіонів все ж таки збираються виїхати до Києва.
XS
SM
MD
LG