Доступність посилання

ТОП новини

Політики кличуть на акції


Тетяна Ярмощук Київ, 30 березня, 2007 рік (RadioSvoboda.Ua) – Опозиція збирається на засідання Комітету національного порятунку, коаліція — на форум національної єдності. Сторони явно грають м’язами. Наскільки це серйозно?

Частина титульної сторінки газети "Вечірні Вісті" за 29 березня 2007 р.
Після закликів опозиціонерів виходити на вулиці, збирати людей у Києві заходилися й коаліціянти. Опозиція заявляє: мета акцій – допомогти Президенту зважитися на розпуск парламенту.

Бютівець Євген Корнійчук в інтерв’ю Радіо Свобода: “Нічого не досягти можна, якщо нічого не робити. Якщо у нас виникла ситуація, що Президент мужньо вагається і вже який місяць поспіль не може ухвалити рішення щодо нелегітимності парламенту, то йому потрібно допомогти це зробити. У заяві Президента написано, що 8 місяців парламент неефективно працює, виникає питання, чому Президент, як гарант Конституції, дозволяє цьому парламенту працювати так, як він працює, суттєво відхиляючись від Конституції як при формуванні, так і при ухваленні рішень. Щоб Президент мав більше мужності, громадськість йому допоможе у цьому”.

Коаліції не подобаються акції протесту опозиції, саме тому вони вирішили організувати альтернативні. Принаймні так ініціативу біло-блакитних в інтерв’ю Радіо Свобода мотивував регіонал Ярослав Сухий: “Нам акції протесту опозиції до лампочки. Та що, вони монополізували право на проведення акцій волевиявлення людей уже? Ми не маємо права зібратися з людьми і порадитися?”.

Якщо акції протесту опозиції виявляться невдалими, це стане аргументом для Президента не розпускати парламент, якщо ж акції увінчаються успіхом – додатковим елементом при ухваленні рішення про розпуск Верховної Ради. Так в інтерв’ю Радіо Свобода прокоментував ситуацію політолог Сергій Таран: “Це насамперед спроба сил, спроба організаторських і фінансових здібностей двох великих угруповань, влади і опозиції. Якщо акція опозиції буде вдалою і масовою, це буде чіткий сигнал, що опозиція може виводити людей на вулиці і спроможна на волелюдні акції, які є репетицією на випадок, якщо буде розпущений парламент. Тож відповідно влада в особі коаліції чинитиме цьому спротив. Так само влада намагається перевірити свої можливості, хоча вуличні акції — це не зовсім її формат, вона сильна, швидка у кулуарних, підкилимних іграх”.

Тим часом Київська міська адміністрація просить Шевченківський суд обмежити проведення акцій на Майдані Незалежності у суботу.

Матеріали до теми:

• Політична розпущеність: чиї проблеми вирішать розпуск парламенту і масові акції протесту? • "Розпустити не можна залишити" – указ про розпуск парламенту готовий і тільки чекає президентського автографа • Розпуск парламенту. Наразі на словах • Дострокові парламентські вибори доведеться проводити, якщо Верховна Рада не виконає вимог Конституції • Комітет національного порятунку знову рятуватиме? • Міліція має намір перевіряти осіб, які прибуватимуть до столиці для участі у мітингах, на наявність зброї й інших заборонених предметів
XS
SM
MD
LG