Доступність посилання

ТОП новини

Другий чемпіонат світу з судоку відкрився в Празі без офіційної делегації з України. Але з українськими ребусами в програмі


Оксана Пеленська Прага, 30 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Празі відкрився другий чемпіонат світу з розв’язування судоку – гри на кмітливість і логічне мислення, яка переживає сьогодні справжній бум. У чемпіонаті світу бере участь 140 любителів судоку з 30 держав світу, однак представників з України, де ця гра має багато шанувальників, немає.

Гра судоку
По дорозі на роботу часто бачу в метро людей – і молодих, і пенсійного віку, які ламають голови над судоку. Серед чехів гра, що вимагає спритності й логічного мислення, дуже популярна.Палким прихильником судоку є сам чеський президент Вацлав Клаус, який пообіцяв взяти участь у чемпіонаті.

Гру оформили американці, популярності додали японці

Судоку – гра, побудована на логічному доповненні ряду чисел, які розміщені у квадраті 9 на 9 віконечок. Ïї нинішній вигляд остаточно оформив американець Гарвард Ґарнс у 1979 році. А популярності любителям числової гри надали японці, саме їм завдячуємо назві судоку, що в перекладі означає скорочену назву логічного розв’язування числових ребусів. Справжній судоку-бум розпочався два роки тому, коли судоку-ребуси почали передруковувати газети.

Чехія, як нам сказав голова світової федерації судоку і президент нинішнього чемпіонату світу Вітезслав Коуделка, належить до країн, які мають найбільше переможців і гравців судоку. Тому Прага стала столицею другого світового чемпіонату. Вітезслав Куодедка: «У виголошеному минулого року конкурсі на проведення чемпіонату світу з судоку Чехія вийшла у фінал, потім ми подолали Туреччину та Італію. Врешті хвалили,що чемпіонат проводитиметься в Чеській Республіці».

Україна має талановитих гравців

У Чехії проводяться місцеві, районні, крайові й загальнодержавні чемпіонати, існує безліч клубів судоку, грою переповнені мобілки та інтернет. Чехи нав’язали тисячі контактів з шанувальниками судоку з цілого світу. І з Україною, де на думку Вітезславав Коуделки, є надзвичайно талановиті гравці і винахідники ребусів судоку: «Мені дуже шкода, що наші українські друзі цього року не беруть участі в чемпіонаті в Празі. Та все ж, Україна у нас представлена. Є тут родина Горбачукових з Ужгорода, це мої друзі, вони належать до одних з найкращих авторів загадок судоку. Вони творять судоку-ребуси, деякі з яких будуть нині учасники чемпіонату в Празі розгадувати. Так що Україна має тут таке своє невелике представництво».

Чемпіонат світу з розгадування судоку триватиме три дні. 1 квітня стане відомо, хто найшвидше розв"яже найтяжчий ребус, який уклала родина з Закарпаття.
XS
SM
MD
LG