Доступність посилання

ТОП новини

Кулдіга – класичне латвійське містечко


Людмила Пилип Рига, 30 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Найширший в Європі водограй, лабіринт печер, музей гральних карт та старовинний цегляний арковий міст – все це можна побачити в чудовому латвійському містечку Кулдіга. А ще лише в Кулдізі навесні проходить шоу летючих риб, які пливуть проти течії річки Вента і в польоті перестрибують "Вентас румбу" – Кулдигський водограй.

Невеличке містечко Кулдіга розташоване в самому центрі латвійського Курземе на березі річки Венти. Перші історичні згадки про місто з’явились ще в 1242 році. Однак, попри свій вік, місту вдалось уникнути руйнувань під час численних війн та пожеж, тут збереглася оригінальна дерев’яна архітектура.

Кулдіга – це не просто місто, це символ

Це еталон класичного латвійського містечка, що зберегло атмосферу "латиськості" такою, якою вона була упродовж століть.

Але, безумовно, окрасою міста є водограй "Вентас румба". Він найширший у Європі: довжина – 247 метрів і висота – 1,5 метра. Водограєм можна милуватися, прогулюючись цегляним арковим мостом. Його збудували ще в 1874 році.

Працівник відділу громадських відносин Кулдігської думи Ілзе Дамбіте-Дамберга стверджує, що візитною карткою міста, безперечно, є водограй: "Часто люди приїздять за тисячі кілометрів, щоб подивить на "Вентас Румбу". Мені здається, що весною водограй найкрасивішій за усі пори роки, бо рівень води у Венті піднімається. Дзюрчання та ігристість води на "Вентас Румбі" – щось незвичайне, цього не можна забути”.

Єдиний у Балтії музей гральних карт

Музей створив колекціонер, ентузіаст Яніс Метрс, який упродовж усього життя колекціонує карти з усього світу.

"Ви не тільки можете в музеї побачити ці карти, а й послухати їхню історію від самого колекціонера. Цього року вийшла книга про колекцію карт Яніса Метрса”, – каже Ілзе Дамбіте-Дамберга.

У Кулдізькому природному парку "Рієжупе" є й найдовший у Латвії лабіринт печер. Існує багато легенд про людей, які там загубились. Сьогодні сюди можна потрапити лише при світлі смолоскипів та з супроводом досвідченого провідника, який під час подорожі розповідає древні містичні легенди. Білосніжний пісок з цих печер використовують для виробництва скла.

Неповторний водограй

А ще весною під час повені на Венті можна побачити надзвичайно чарівне дійство – через водограй, виблискуючи сріблом луски на сонці, пролітають тічки рибця, який поспішає нереститися. Саме в цей час в Кулдізі проходить надзвичайно цікаве "Шоу летючих риб".

Говорить його організатор та режисер Андріс Грінвалдс: "Цього року на шоу 29 квітня ми запросили хор піратів з Голландії, вони виступатимуть біля водограю, будуть також місцеві співаки та майстри, проходитиме конкурс атракціонів.Охочі можуть відвідати також рибний базар та покуштувати рибні страви в ресторані. Ну, а ввечері відбудеться весняний бал”.

Під час цьогорічного шоу місцеві красуні, як у відомому серіалі "Bay watch", патрулюватимуть береги Венти, щоб відпочивальники не попадали у воду, задивившись на летючих риб.
XS
SM
MD
LG