Доступність посилання

ТОП новини

Закарпатці на Майдан не збираються. Поки що


Надія Петрів Ужгород, 30 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Закарпатські політики обіцяють, що людей зі своєї області до Києва на майдан не відправляють. Спостерігачі від різних організацій говорять про протилежні факти. Самі ж закарпатці стверджують, що від політики, від конфліктів і непорозумінь між різними гілками влади втомилися.

Плакат на Майдані під час подій Помаранчевої революції 2004 р. (архів)
Закарпатці в Київ на Майдан не збираються, принаймні так стверджують лідери обласної опозиції та Партії регіонів.

Водночас представники Конгресу українських націоналістів говорять про зворотнє. Вони стверджують, що сьогодні волонтери від Партіі регіонів вербують студентів Ужгородського нацуніверситету для поїздки в Київ на 5 днів. За словами самих студентів, вербувальники запропонували їм по 300 гривень за добу перебування в столиці.

Харчування і проживання студентам обіцяли оплатити за рахунок Партії регіонів. Умова єдина – у суботу вранці необхідно бути уже в столиці. Однак лідер Партії регіонів у Закарпатській області Олександр Ледида все заперечує: «Ні один автобус від партії регіонів не їде на Майдан. На відміну від інших. У мене є дані, що у Сваляві дітей з профтехучилища саджають в автобуси й відправляють до Києва».

Олександр Ледида каже, що нині немає потреби відправляти закарпатців у такі далекі подорожі. Так само говорять і представники закарпатського БЮТу. Заступник голови обласної організації Андрій Шекета: «Буде суспільна потреба, буде необхідність, тоді, я думаю, закарпатці поїдуть обов’язково. Зараз, наскільки мені відомо, закарпатці не їдуть. Але якщо цього буде вимагати час, то однозначно закарпатці поїдуть, і навіть справа не в тому, хто буде організаційно допомагати їм це зробити».

Самі ж закарпатці вкрай негативно ставляться до будь-яких чергових зібрань, майданів та конфліктів. Кажуть, набридло, хочеться, нарешті, спокою. Говорить 42-річна Ужгорода Наталка: «Я переконана в одному: для держави нема гіршого, як нестабільність, війна між різними гілками влади, від цього страждає тільки народ. Хочеться стабільності, спокою і конкретної роботи».

До речі, як повідомили Радіо Свобода в диспетчерській Ужгородського залізничного вокзалу, такого ажіотажу на квитки до столиці, як зараз, вони не пригадують з часів Помаранчевої революції.

Матеріали до теми:

• Суд заборонив будь-які акції на майдані Незалежності в Києві в суботу • ЄС закликає політиків України до єдності • Комітет національного порятунку закликає Президента розпустити парламент • Колективна безвідповідальність: чим закінчиться розхитування громадсько-політичного життя в Україні? • У Луганську мітингують проти розпуску парламенту • Українська анархія зразка 2007; туман над політичною ареною України; Віктор Ющенко боїться «стати молодшим братом Юлії Тимошенко» (європейська преса) • Політична розпущеність: чиї проблеми вирішать розпуск парламенту і масові акції протесту? • Дострокові парламентські вибори доведеться проводити, якщо Верховна Рада не виконає вимог Конституції • Міліція має намір перевіряти осіб, які прибуватимуть до столиці для участі у мітингах, на наявність зброї й інших заборонених предметів
XS
SM
MD
LG