Доступність посилання

ТОП новини

США відкидають можливість обміну затриманими з Іраном, Росія закликає до незалежного розслідування обставин затримання Іраном британських моряків


У Вашинґтоні речник Держдепартаменту відкинув припущення, що Сполучені Штати могли б обміняти на 15 британців 5 іранців, яких затримали в січні в Іраку. США і ЄС поновили заклики до Ірану негайно й без умов звільнити 15 затриманих британських моряків і морських піхотинців.

У Вашинґтоні речник Держдепартаменту відкинув припущення, що Сполучені Штати могли б обміняти на 15 британців 5 іранців, яких затримали в січні в Іраку.

Як вважають, іранці, затримані в січні в місті Арбілі на півночі Іраку, є членами так званої Революційної гвардії, або ж Корпусу сторожі Ісламської революції — збройного формування, що діє в Ірані паралельно до Збройних сил країни.

США і ЄС поновили заклики до Ірану негайно й без умов звільнити 15 затриманих британських моряків і морських піхотинців.

Міністри закордонних справ країн — членів ЄС засудили захоплення британців як порушення міжнародного права і пригрозили неуточненими заходами в відповідь, якщо Тегеран не виконає вимогу звільнити затриманих.

Рада Безпеки ООН напередодні висловила «глибоке занепокоєння» цим затриманням, але не висунула вимоги їхнього негайного звільнення.

Росія ж вважає, що ООН має здійснити незалежне розслідування обставин, за яких Іран затримав британців у Перській затоці понад тиждень тому, мовиться в заяві російського МЗС.

Іран звинувачує 15 британських моряків і морських піхотинців, яких він затримав минулої п’ятниці, в порушенні його морського кордону.

Британія стверджує, що затримані здійснювали патрулювання в глибині територіальних вод Іраку, і вже наводила докази цього.

Тегеран заявляє, що має власні докази, які свідчать про протилежне.
XS
SM
MD
LG