Доступність посилання

ТОП новини

«Наша Україна» закликала Президента достроково припинити повноваження нинішнього складу Верховної Ради України і призначити позачергові парламентські вибори


Головою партії на з’їзді обрали В’ячеслава Кириленка, Віктор Ющенко свою кандидатуру зняв.


У резолюції з’їзду Народного союзу «Наша Україна» мовиться, що останні події у Верховній Раді України засвідчують: «під загрозою демократичний поступ країни, її зовнішній і внутрішній політичний курс, підтриманий громадянами на президентських виборах 2004 року; в країні дедалі більше поглиблюється системна конституційна, політична та соціально-економічна криза; антиукраїнські сили розпочали відкритий наступ на громадянські права та свободи; а суспільно-політичну ситуацію дестабілізують спроби повернення до силових методів тиску на опозицію та засоби масової інформації».

«Нашоукраїнці» наголосили, що «шляхом підкупу і шантажу окремих депутатів, через неконституційний перерозподіл владних повноважень антиукраїнські політичні сили прагнуть узурпувати владу в країні та заблокувати здійснення Президентом України своїх повноважень».

З’їзд НСНУ вважає, що останні дії владної коаліції, яка залучила до своїх лав низку доти опозиційних депутатів, суперечать статті 83 Конституції України, за якою суб’єктами формування парламентської коаліції є депутатські фракції, а не окремі народні депутати.

Таким чином, зазначено в резолюції, «владна коаліція є нелегітимною, бо сформована в неконституційний спосіб», і за цієї ситуації «Верховна Рада України втратила конституційне, політичне і моральне право на представництво народних інтересів».

Відтак, закликавши Президента розпустити парламент, «Наша Україна» вирішила відразу утворити свій Центральний виборчий штаб та регіональні виборчі штаби з підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів України.

З’їзд також постановив і в подальшому координувати діяльність НСНУ з Блоком Юлії Тимошенко, «Народною самообороною» та іншими демократичними політичними силами.

Президент Віктор Ющенко, виступаючи на з’їзді, теж назвав процес формування більшості нелегітимним і заявив: якщо діяльність більшості не відновлять на конституційних засадах, він підпише указ про розпуск Верховної Ради.

Головою партії на з’їзді обрали В’ячеслава Кириленка, Віктор Ющенко свою кандидатуру зняв.

Лідер фракції «Нашої України» в Верховній Раді В’ячеслав Кириленко залишався єдиним кандидатом після того, як балотуватися відмовилися Президент і дотеперішній голова Ради партії, керівник Секретаріату Президента Віктор Балога.

Перед цим «Наша Україна» на своєму з’їзді в суботу скасувала посаду голови Ради партії й запровадила посаду голови партії.

Голову обирає безпосередньо з’їзд; раніше голову Ради обирала сама Рада НСНУ.

Раніше вважали, що Віктор Ющенко може сам очолити партію.

Нині Президент є — і залишається — почесним головою «Нашої України».

Також просто на з’їзді до НСНУ прийняли Параску Королюк, більше відому з часів Майдану 2004 року як «баба Параска».

Фотогалерея: Новітні «Майдани» об’єктивом «Свободи»:


Матеріали до теми:

• Президент Ющенко: Процес формування більшості нелегітимний, і якщо діяльність більшості не відновлять на конституційних засадах, він підпише указ про розпуск Верховної Ради • У центрі Києва люди збираються на акції протесту • Президент підтвердив, що розпустить парламент, якщо консультації з керівництвом Верховної Ради будуть безперспективні

• Суд заборонив будь-які акції на майдані Незалежності в Києві в суботу • ЄС закликає політиків України до єдності • Комітет національного порятунку закликає Президента розпустити парламент • Колективна безвідповідальність: чим закінчиться розхитування громадсько-політичного життя в Україні? • У Луганську мітингують проти розпуску парламенту • Закарпатці на Майдан не збираються. Поки що • Українська анархія зразка 2007; туман над політичною ареною України; Віктор Ющенко боїться «стати молодшим братом Юлії Тимошенко» (європейська преса)
XS
SM
MD
LG