Доступність посилання

ТОП новини

Консультації у президентському Секретаріаті


Тетяна Ярмощук Київ, 2 квітня, 2007 рік (RadioSvoboda.Ua) – Чи розпустить Віктор Ющенко Верховну Раду? Чи пристане коаліція на вимоги глави держави? Новий політичний тиждень розпочнеться консультаціями Президента із керівництвом Верховної Ради та головами парламентських фракцій.

Віктор Ющенко каже, що готовий до розпуску Верховної Ради, якщо парламентсько-урядова коаліція не пристане на його вимоги: “На першому пленарному засіданні Верховної Ради припинити антиконституційну індивідуальну практику формування коаліції в парламенті. Ухвалити закон про імперативний мандат для народних депутатів. Забезпечити безперешкодний розгляд Конституційним Судом усіх резонансних справ. Спроби тиску на Конституційний Суд присікаються”.

А от чи погодиться коаліція з вимогами Президента Ющенка? Представник Партії регіонів Володимир Зубанов в інтерв’ю Радіо Свобода: “Звичайно, Президент може висувати вимоги, їх треба обговорювати, інша справа, які це вимоги. Що стосується формування коаліції, якщо між сторонами є суперечності, то це має вирішити Конституційний Суд. Що ж до імперативного мандату для Верховної Ради, то це не демократична норма. Цього не сприймає суспільство і не сприймають європейські країни”.

Опозиція ж закликає Президента розпустити парламент і вважає, що всі можливості для компромісу – вичерпані: “Я б хотіла, щоб ми з вами сказали “НІ” круглим, квадратним і трикутним столам. Компроміси всі були зроблені, і коли ухвалювались меморандуми, і коли ухвалювались універсали, і коли вносився Янукович на посаду прем’єр-міністра. Це був крок Президента до компромісу, до порозуміння, до злагоди. Як скористалися вони цими кроками? Вони вишвирнули всі демократичні сили з уряду. Принизили і підкорили тих, кого могли підкорити”, – заявила Юлія Тимошенко на мітингу у Києві

У суботу і коаліція і опозиції в центрі української столиці провели мітинги. Прихильники опозиції виступали за розпуск парламенту. Симпатики коаліції – проти.
XS
SM
MD
LG