Доступність посилання

ТОП новини

Євродепутат не бачить підстав для розпуску Верховної Ради


Наталія Вікуліна Брюссель, 2 квітня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Голова Делегації Європарламенту у зв''язках з Україною Адріан Северін уважає недоречним можливий розпуск Верховної Ради, назвавши це останнім заходом у демократичній державі. В інтерв''ю Радіо Свобода євродепутат наголосив, що нині Україна потребує стабільності і консенсусу, а нові вибори у будь-якому випадку призупиняють щоденну політичну роботу.


Адріан Северін: Не мені казати, чи настав час для розпуску українського парламенту. Однак, я вважаю, що зазвичай це останній захід, адже розпуск парламенту означає іти назад до електорату, до виборців. І таким чином політична еліта визнає свою нездатність. Через це, я повторюю, це останній захід у демократичній державі. І я відчуваю, що політичні партії в Україні ще не досягли того моменту, коли вони доходять висновку, що не можуть належним чином виконувати свою роботу та ухвалювати рішення. Моє друге зауваження – країна потребує стабільності і консенсусу. І я відчував під час останнього візиту до України і після зустрічей з її лідерами, що принаймні з головних питань, а це європейська інтеграція – політичні партії і політичні лідери досягли згоди. Тож з мого погляду, було б радше невдалим призупинити збільшення цього консенсусу, організувавши нині нові вибори. Моє останнє зауваження: я дивився на демонстрації, організовані за і проти розпуску парламенту, і хочу сказати, що це рішення і відповідальність політичних еліт, політичного класу, політичних партій і політичних лідерів. Це їхня відповідальність сказати: ми не можемо більше продовжувати мандат, який отримали, і ми залишаємо цей мандат і йдемо назад до електорату. Виборці у зрілій демократії не висловлюються за розпуск парламенту чи проти цього. І я побоююсь, що коли люди це роблять, ними маніпулюють політичні лідери. І це дуже-дуже невдало, якщо це так.

Р.С.: Пане Северін, однак у європейських країнах трапляються позачергові вибори – скажімо, так було торік у Нідерландах. Чому ж Україні не слід цього робити?

А.С.: Я думаю, що вибори справді є важливим елементом для будь-якої плюралістичної демократії. Але водночас для успішної демократії дуже потрібна політична стабільність. Тобто, якщо вибори відбуваються занадто часто, це не є позитивним елементом.

Р.С.: Ви підтримуєте зараз контакти з вашими колегами у Верховній Раді?

А.С.: Звичайно, так. Але я повинен сказати, що це виключно внутрішнє українське питання, і ми не відіграємо тут жодної ролі як представники Європарламенту чи Євросоюзу в цілому. Ми просто дивимося на те, що відбувається. Вибори, якщо вони чесні і справедливі, є природніми для демократичних країн. Тож ми не можемо заперечувати проти такого рішення. Але, як я сказав, важливо мати стабільність і дати якомога більшу можливість працювати вже обраному парламенту під час його мандату, його виборного періоду. Я думаю, якщо парламент залишиться на повний термін, це буде тільки сприятливим для демократичної діяльності. Звичайно, як я сказав, це для політичної еліти в Україні, політичних лідерів і політичних партій, чи можуть вони завершити своє політичне завдання чи ні. Але я б волів почути, що вони це можуть зробити, що країна і парламент є стабільними, що всі партії можуть говорити з уже досягнутим консенсусом щодо європейської інтеграції країни, щодо вступу до СОТ, щодо збільшення тих політичних, економічних, судових реформ, які потрібні для поступу країни. Я хочу ще раз повторити: якими б вдалими вони не були, якими б позитивними вони не були – вибори завжди призупиняють щоденну політику, і я думаю, що таке призупинення можливе. Вибори не мають бути пріоритетом для країни, яка має на порядку денному деякі інші важливі пріоритети.

Матеріали до теми:

• Президент Віктор Ющенко підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради • Американський експерт Надя Дюк: «Політична еліта України має подумати про людей» • Українська математика: чи дорівнює температура політичного кипіння градусу настроїв українців? • «Віктор Ющенко вирішить долю Верховної Ради після розмови з Владіміром Путіним»? (Огляд європейської преси) • Кримські журналісти протестують проти нападів прихильників коаліції • Президент Ющенко: Процес формування більшості нелегітимний, і якщо діяльність більшості не відновлять на конституційних засадах, він підпише указ про розпуск Верховної Ради • Президент підтвердив, що розпустить парламент, якщо консультації з керівництвом Верховної Ради будуть безперспективні • ЄС закликає політиків України до єдності • Комітет національного порятунку закликає Президента розпустити парламент • Колективна безвідповідальність: чим закінчиться розхитування громадсько-політичного життя в Україні?
XS
SM
MD
LG