Доступність посилання

ТОП новини

«Віктор Ющенко вирішить долю Верховної Ради після розмови з Владіміром Путіним»? (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 2 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса констатує, що Україна – це глибоко розколота країна, де ведуть боротьбу два непримиренних блоки – прозахідний і проросійський. Газети також пишуть, що «в Росії спостерігають за українською політичною інтригою із задоволенням», а деякі видання навіть не виключають, що «Президент України Віктор Ющенко вирішить долю Верховної Ради після розмови з Владіміром Путіним».


Чимало європейських видань зазначає у понеділок, що багато що у розвитку політичної ситуації в Україні залежатиме від російсько-українських консультацій, котрі очікуються 3 квітня у Москві. Про це пишуть у понеділок, із посиланнями на українське МЗС, російська «Нєзавісімая Ґазєта», агентство «Франс Пресс» та інші.

У різних європейських виданнях по-різному розцінюють можливість підписання українським Президентом указу про розпуск Верховної Ради. Але загальна тональність європейських газет щодо цього все ж стримана. Так, німецька «Ді Вельт» пише у понеділок, що «перевибори, згідно з опитуваннями, виграв би Янукович, як і рік тому. Вірогідно, Ющенко і Тимошенко повинні мати це на увазі». Хоча «Берлінер Цайтунґ» вважає, що «компромісу між двома таборами у Києві не видно», і далі зауважує: «Ющенко аргументує свою позицію тим, що відбувається руйнування Конституції».

Тим часом «Ноє Цюрхер Цайтунґ» зауважує, що «ведучи мову про фальсифікацію волі виборців при збільшенні кількості депутатів у правлячій коаліції і характеризуючи це як порушення Конституції, Ющенко критикує процес, який донедавна вважався нормальним явищем в Україні». Варто з цього приводу навести і точку зору оглядача американської впливової газети «Вашінґтон Пост», що «розпуск парламенту може призвести до кризи в країні, особливо, якщо правляча коаліція Віктора Януковича, яка відкидає обвинувачення з боку Ющенка і стверджує, що для розпуску немає конституційних підстав, не підкориться рішенню Президента. Але якщо Ющенко відступить, він позбудеться залишків впливу і опиниться у політичній ізоляції».

У російській пресі діапазон прогнозів щодо України і дій Віктора Ющенка надзвичайно широкий: від побоювань «Нових Ізвестій» «що харизма Юлії Тимошенко може все змінити», тобто підштовхнути Президента Ющенка до радикальних дій, і до «Комерсанта», який вважає, що «Україна стає свідком завершення ери чергового Президента – Віктора Ющенка, який уже нічого не здатний змінити в долі своєї країни. У цьому і полягає сьогодні український момент істини», вважає «Комерсант». Чимало європейських видань зазначає у понеділок, що багато що у розвитку політичної ситуації в Україні залежатиме від російсько-українських консультацій, котрі очікуються 3 квітня у Москві. Про це пишуть у понеділок, із посиланнями на українське МЗС, російська «Нєзавісімая Ґазєта», агентство «Франс Пресс» та інші.

Матеріали до теми:

• Президент Віктор Ющенко підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради • Українська математика: чи дорівнює температура політичного кипіння градусу настроїв українців? • Євродепутат не бачить підстав для розпуску Верховної Ради • «Віктор Ющенко вирішить долю Верховної Ради після розмови з Владіміром Путіним»? (Огляд європейської преси) • Кримські журналісти протестують проти нападів прихильників коаліції • Президент Ющенко: Процес формування більшості нелегітимний, і якщо діяльність більшості не відновлять на конституційних засадах, він підпише указ про розпуск Верховної Ради • Президент підтвердив, що розпустить парламент, якщо консультації з керівництвом Верховної Ради будуть безперспективні • ЄС закликає політиків України до єдності • Комітет національного порятунку закликає Президента розпустити парламент • Колективна безвідповідальність: чим закінчиться розхитування громадсько-політичного життя в Україні?
XS
SM
MD
LG