Доступність посилання

ТОП новини

Звуки життя. Весна прийшла… Розпустився парламент…


Віола Бурда, Олександр Лащенко "Він йшов на цю зустріч, тільки щоб зафіксувати її результати", — заявив лідер Компартії Петро Симоненко, після кількагодинного засідання у форматі Президент-голови фракцій-спікер-Прем''єр . Підтверджують ці слова і представники опозиції, зокрема БЮТівець Олег Білорус: Президент просто виконував процедуру, прописану в законі, для того, щоб конституційно розігнати парламент. Указ, в існування якого не вірила коаліція, дочекався підпису Президента – згідно з документом дострокові вибори мають відбутися 27 травня 2007 року – менше, аніж за 2 місяці.

Гасла прихильників опозиції
(©RadioSvoboda.Ua)
Обидві сторони, опозиція та коаліція, постаралися вразити Президента і переконати його в тому, що за ними — народ: минулі п’ятниця та субота пройшли жваво, в Києві відбулися два мітинги з протилежними вимогами до Президента і за розмахом та антуражем нагадували Майдан 2004. Чи мали ці акції вплив? Хто зараз живе у “коаліційному” наметовому містечку в Маріїнському парку? І найголовніше питання: чи розпустить Президент Верховну Раду?

Мітинги пройшли мирно та без порушень, констатує київська міліція. Втім, правоохоронці продовжують пильно стежити за порядком у наметовому містечку “коаліціянтів”, яке розташувалося в Маріїнському парку – навпроти парламентської будівлі. Прихильники “регіоналів” встановили тут дві сотні наметів. Поряд — "Вільна трибуна", з якої можуть витупати охочі, є і похідна церква. За даними прес-служби Партії регіонів, у наметах ночували майже чотириста прихильників правлячої коаліції, а сьогодні до них приєдналися ще півтори тисячі людей. Наша кореспондентка Леся Штогрин відвідала сьогодні наметове містечко і дізналася, хто в ньому мешкає.

“За правду, за народ...”

Люди похилого віку і молодь – ось людський фундамент наметового містечка прихильників коаліції національної єдності. Пенсіонери, такі як Алла Костянтинівна, впевнені: Віктор Янукович – людина слова і обов’язково приведе країну до світлого майбутнього. Потрібно лише не заважати йому працювати. Заради цього пенсіонерці навіть не шкода щодня віддавати по сорок гривень за автобус:

Прихильники коаліції у Маріїнському парку біля Верховної Ради України.
Київ, 2 квітня 2007 р.
(©RadioSvoboda.Ua)
“Ми і вчора були і сьогодні. Ми автобусом приїжджаємо. Ну, не дуже близько – двісті з лишнім кілометрів. Але ми їздимо і будемо їздити до тих пір, поки не доб’ємося щоб був порядок на Україні”

Є тут і вічні революціонери, такі як безробітній з Криму. Заради ідеї він пройшов вже 15 наметових містечок. Цього разу, він обурився ідеєю розпуску Верховної Ради:

“Я вчора побачив майдан і європейську площу і я вже сюди два з половиною роки їжджу і всіх цих людей знаю, і я не боюсь оцих труднощів, бо я сам із села.”

На відміну від свідомого старшого покоління молодь у своїх ідейних переконаннях плутається – як-от вінничанка Юлія:

- Являємося представниками Соціальної партії. Підтримуємо коаліцію про розпуск Верховної Ради. - (кор.) може, Соціалістичної партії? - Так. Соціалістична партія. Так. - (кор.) Чому підтримуєте розпуск парламенту? - Ну, вважаємо їхні дії не правомірними зовсім, не законними. - (кор.) Чиї їхні? - депутатів, які присутні в Верховній Раді, які були обрані навесні 2005 року. - (кор.) На суботньому мітингу прихильники Коаліції Національної Єдності були проти розпуску парламенту. А ви зараз говорите абсолютно протилежне... - Чому це протилежне? - (кор.) Ну, ви кажете, що ви за розпуск парламенту.. - Ні. Навпаки. Саме ж Партія Регіонів і Соціалістична Партія підтримують те, щоб парламент був дійсним.

Хоча депутат-регіонал Василь Хара вважає, що показати Президенту свою позицію щодо розпуску парламенту – це друга місія наметового містечка. А першим завданням є охорона будинку парламенту, "щоб він не був зайнятий тими, хто ставить своєю метою не дати можливості завтра почати роботу Верховної Ради". З огляду на те, що парламент вже не може працювати за указом Президента, невідомо, яка тепер місія буде у «коаліційного» наметового містечка. Втім, у парламенті триває позачергове засідання коаліції. Далі буде…

"УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 264/2007

Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України


Звернення Президента України Віктора Ющенка до Українського народу
(prezident.gov.ua)
Останнім часом склалася ситуація ігнорування більшістю у Верховній Раді України конституційних вимог щодо формування коаліції депутатських фракцій. На заміну поодиноким випадкам включення до складу коаліції депутатських фракцій окремих народних депутатів, що мали місце при формуванні Антикризової коаліції у липні 2006 року, заступає практика масового поповнення її складу на засадах індивідуального або групового членства. Така практика є грубим порушенням статті 83 Конституції України, яка передбачає формування коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України за результатами виборів і на основі узгодження політичних позицій виключно депутатськими фракціями.

Порушення конституційних норм щодо формування коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України спотворює результати народного волевиявлення, здійсненого відповідно до статті 69 Конституції України через вибори народних депутатів України у березні 2006 року, є нехтуванням конституційних виборчих прав громадян України, призводить до ігнорування конституційного принципу народного суверенітету, закріпленого у частинах другій та третій статті 5 Основного Закону України. Такий розвиток подій є реальною передумовою узурпації влади в Україні, що заборонено частиною четвертою статті 5 Конституції України. Це також загрожує національній безпеці, спричиняє дестабілізацію політичної ситуації в державі, створює потенційну небезпеку державному суверенітету.

Відповідно до частини другої статті 102 Конституції України Президент України є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина. Такий конституційний статус Президента України зобов''язує його здійснювати заходи для зупинення порушень Конституції України, прав громадян, для попередження загроз державному суверенітету та територіальній цілісності держави. З цього, зокрема, випливає обов''язок достроково припинити повноваження парламенту у разі порушень ним Основного Закону України, якщо немає інших запобіжників грубим порушенням Конституції України з боку Верховної Ради України.

Враховуючи викладене та керуючись частинами другою – четвертою статті 5, частиною другою статті 77, частиною шостою статті 83, пунктами 1 і 7 частини першої, частиною третьою статті 106 Конституції України, на виконання частини другої статті 102 Конституції України постановляю:

1. Припинити достроково повноваження Верховної Ради України V скликання.

2. Запропонувати народним депутатам України продовжувати виконувати свої повноваження, що безпосередньо не пов''язані з повноваженнями Верховної Ради України.

3. Призначити позачергові вибори до Верховної Ради України на 27 травня 2007 року, неділю.

4. Кабінету Міністрів України забезпечити фінансування позачергових виборів до Верховної Ради України.

5. Центральній виборчій комісії забезпечити проведення позачергових виборів до Верховної Ради України відповідно до Конституції України, Закону України «Про вибори народних депутатів України», інших законів України.

6. Цей Указ набирає чинності з дня його офіційного оприлюднення.

Президент України Віктор ЮЩЕНКО

Аудіозапис програми. Перший випуск: Аудіозапис програми. Другий випуск:

Матеріали до теми:

• Президент Віктор Ющенко підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради • Українська математика: чи дорівнює температура політичного кипіння градусу настроїв українців? • Євродепутат не бачить підстав для розпуску Верховної Ради • «Віктор Ющенко вирішить долю Верховної Ради після розмови з Владіміром Путіним»? (Огляд європейської преси) • Кримські журналісти протестують проти нападів прихильників коаліції • Президент Ющенко: Процес формування більшості нелегітимний, і якщо діяльність більшості не відновлять на конституційних засадах, він підпише указ про розпуск Верховної Ради • Президент підтвердив, що розпустить парламент, якщо консультації з керівництвом Верховної Ради будуть безперспективні • ЄС закликає політиків України до єдності • Комітет національного порятунку закликає Президента розпустити парламент • Колективна безвідповідальність: чим закінчиться розхитування громадсько-політичного життя в Україні?

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG