Доступність посилання

ТОП новини

Серед двох тисяч світових гігантів, яких виділив журнал Forbes, немає жодної української фірми. Чому?


Людмила Ваннек Прага, 3 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Global 2000 – так називає американський журнал Forbes свій щорічний рейтинг найбільших корпорацій світу. У першій десятці лише 4 компанії не зі Сполучених Штатів. Далеко за межами першої десятки 20 російських компаній, з них найвищу сходинку, 43-тю, посідає «Газпром».


На відміну від інших подібних списків журнал Forbes оцінював не тільки капіталізацію компаній, а й їхні активи, об’єм продажу і прибутки.

Відтак найкращими у світі за цими показниками визнали американські Citigroup і Bank of America.

Загалом у першій сотні найбагатших компаній світу майже всі – фінансові організації і нафтогазові корпорації.

Експерти пояснюють це тим, що у банків показник активів традиційно дуже високий, оскільки на їхніх рахунках накопичуються величезні кошти клієнтів, у тому числі і нафтогазових компанії.

Американські, китайські, бразильські, російські...

Якщо ж рахувати за територіальною ознакою, то у списку понад 600 американських компаній, китайських – 43, індійських – 34, бразильських 22 та 20 російських (на 43 сходинці — «Газпром», на 114-й — «Лукойл», а «Роснєфть» — на 192-й).

Загальна капіталізація російських компаній, які увійшли до списку Forbes, 705 мільярдів доларів. Якщо за одиницю виміру взяти умовно «Газпром», то вийде 3,27 «Газпроми».

Найкращою компанією з країн, що розвиваються, стала китайська PetroChina, вона на 41-й сходинці.

Непрозорість українських компаній

Українських компаній у списку немає, хоча в іншому рейтингу журналу Forbes (із найбагатшими людьми світу) є 7 мільярдерів з України.

Чому ж компанії, якими керують українські багатії, не вважаються достатньо багатими, щоб потрапити до світового рейтингу?

Ось думка експерта з економічних питань Сергія Руденка: «Є дуже багато великих українських компаній, які в принципі могли б там претендувати на те, щоб бути відзначеними в рейтингу Forbes. Та ж «Криворіжсталь», власником якої є Лакшмі Міттал, або «Систем Кепітал Менеджмент» із власником Ринатом Ахметовим. Очевидно, коріння того, що українські компанії не потрапляють до таких рейтингів, у непрозорості українських компаній. Можливо, одна із причин, що не всі українські підприємства можуть показати всі свої доходи або обороти. Відомо, що, скажімо, багато підприємств в Україні показують свою збитковість, а насправді вони є прибутковими. Тобто, оцінка не може бути об’єктивною, тому що дуже велика частина української економіки все ж таки є в тіньовому секторі».

І насамкінець – хто ж завершує список Forbes? Це німецький банк під назвою DVB Bank. Його капіталізація не сягає і півтора мільярда доларів, а прибуток – 60 мільйонів. Тільки 60, якщо порівнювати з Citigroup, прибуток якої – понад 21 з половиною мільярдів доларів.
XS
SM
MD
LG