Доступність посилання

ТОП новини

У Варшаві розпочав роботу «Фронтекс» – установа, яка займатиметься кордонами Євросоюзу


Єва Поштар Варшава, 4 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Польщі почало роботу Європейське агентство з управління оперативною співпрацею на зовнішніх кордонах ЄС — «Фронтекс». Завданням цієї робочої установи Євросоюзу є наладнати оперативне співробітництво кордонних служб держав-членів ЄС, а також із сусідськими державами.

Знак європейського агентства "Фронтекс"
Варшава -- Офіс першого агентства ЄС в Польщі "Фронтекс" знаходиться в будинку, що біля Площі ООН.
«Фронтекс» – перша робоча установа ЄС у Варшаві з річним бюджетом близько 10 мільйонів євро. Його створення суперечить наріканням деяких оглядачів про надмірну централізацію виконавчих структур Євросоюзу. Вирішальним аргументом за перенесення бюро агентства «Фронтех» до Варшави була близькість до державного українсько-польського кордону.

Завдання агентства «Фронтекс» дуже широкі. У першу чергу це налагодження оперативної співпраці держав-членів ЄС у справах зовнішніх кордонів. Зокрема йдеться про допомогу технічним обладнанням для кордонних служб, вивчення небезпеки з боку транскордонного тероризму, шляхів контрабанди людей, а також організацію масштабних акцій депортації нелегалів.

Про завдання агентства розповів Радіо Свобода речник «Фронтексу» Міхал Пажишек: «За нашими аналітичними зведеннями, існує 5 головних шляхів контрабанди нелегалів до Євросоюзу. Посилення спроб нелегальної імміграції ми спостерігаємо в центральній частині східного кордону ЄС, тобто на державних кордонах між Україною і Польщею, а також між Україною та Словаччиною».

Євросоюз розраховує на співпрацю з Україною

У боротьбі зі злочинними групами, що займаються контрабандою людьми, Євросоюз особливо розраховує на співпрацю з Україною. Незабаром мають підписати документ, так звану Робочу Домовленість, щодо встановлення оперативного співробітництва між Державною прикордонною службою України та "Фронтекс".

Міхал Пажишек: «Основним принципом співпраці з Україною є так зване поступове партнерство. На початку будемо обмінюватись інформацією, потім проводитимемо спільне навчання прикордонників. Пізніше обмінюватимемось так званими «вразливими» даними щодо іммігрантів. А вже потім будемо здійснювати спільні оперативні заходи».

Pадіо Свобода також поцікавилося, чи стане установа «Фронтекс», котра діє неподалік українсько-польського кордону, запорукою покращання ситуації на тамтешніх кордонних пунктах переходу?

Міхал Пажишек: «Маю надію, що так. Євросоюз переконаний: ситуація на польському державному кордоні непогана».
XS
SM
MD
LG