Доступність посилання

ТОП новини

Реформа медицини в Угорщині супроводжується протестами


Василь Плоскіна Угорщина, 5 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Реформа охорони здоров’я кілька місяців є притчею во язицех для багатьох угорських хворих і медиків. Основна причина нарікань – закриття 15 менших лікарень у провінції та столиці. Пацієнтам не додає оптимізму й обов’язкова плата за візит до сімейного лікаря та деякі інші нововведення, за які хворі будуть розплачуватися з власної кишені. Не витримавши громадського тиску, у середу подав у відставку міністр охорони здоров’я Лайош Молнар. Угорська опозиція заявила, що урядова реформа медицини в Угорщині провалилася. А кабінет міністрів, навпаки, сповнений рішучості продовжувати почате.

Ліво-ліберальний уряд на чолі з Ференцем Дюрчанем пішов найдалі з-поміж усіх своїх демократичних попередників. В Угорщині навіть старожили медицини не пам’ятають такого, аби впродовж лише зими-весни одного року було закрито півтора десятка лікарень. Причому є між ними й оснащені дуже сучасним медичним устаткуванням.

Колишній головний лікар Будайської лікарні Св. Марґіт Шімон Чертеж розповів: «У нас вже закрили хірургію та пологове відділення. Остання – наша гордість, навіть є душова кімната для операційних лікарів і медсестер. Як бачите, це відділення цілком порожнє».

Водночас медикам з міста Шарвар повезло куди менше: вони майже повністю звільнили приміщення, залишивши тільки кімнату для надання першої допомоги.

Лікар Дьєрдь Бактаї зазначив: «Хочу запевнити пацієнтів, що записані на медичне обстеження кілька місяців тому, – хворі обов’язково отримають фахову допомогу, оскільки персонал нікуди не переходить, а буде кістяком спеціалізованої клініки з кількома профільними відділеннями».

Деякі медики, а також місцеві мешканці вдаються до протестів

Не всі, однак, лікарі стали спокійно чекати закриття своїх лікарень. Наприклад, персонал головного шпиталю державної залізниці разом з пацієнтами й залізничниками влаштували страйк і не пустили членів урядової комісії до лікарні описувати медичне устаткування.

А подекуди на периферії люди утворюють живі ланцюги, або ставлять пікети. Якщо в нашому маленькому містечку не буде лікарні, то нам доведеться їхати в іншу за десятки кілометрів, скаржаться вони.

Не витримав публічної критики міністр Лайош Молнар і в середу подав у відставку. Консервативна опозиція висловила жаль з приводу, як вона вважає, провальної політики уряду в сфері охорони здоров’я. Тоді як правляча соціалістична партія не бачить у цьому конфлікті жодної загрози для обраного урядом курсу реформ.
XS
SM
MD
LG