Доступність посилання

ТОП новини

Чому зникає річка Вовча?


Юлія Рацибарська Дніпропетровщина, 9 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – На Дніпропетровщині зникає річка Вовча. Це притока Самари, яка у свою чергу живить Дніпро. Десять кілометрів колись повноводної і чистої Вовчої нині екологи визнали зоною екологічного лиха. Річка протікає кількома районами області, в одному із них влада взяла на себе вирішення долі водойми — і от що з того вийшло.

На річку Вовчу раніше казали — Вовчі Води. Науковці й досі дискутують щодо походження назви — одні пов’язують її з тим, що раніше у заплаві водилося багато вовків, інші кажуть, що у найменні місцеві жителі відобразили якість води в річці, яку вважали непридатною для пиття, а лише для поливання городини.

Як би там не було, але нині річкою більше переймаються екологи, бо загрожують усьому живому на її берегах вже не вовки, а люди.

Хотіли річку повернути, а вона почала зникати...

Минулого року влада у Покровському районі ухвалила рішення про створення на ділянці річки нового русла. Проривши нову канаву, хотіли убезпечити мешканців від підтоплень. Навесні ухвалу реалізували, але замість вирішення однієї проблеми, набули інших клопотів — річка обміліла і перетворилась на ланцюжок великих калюж.

Місцеві мешканці розповідають: прокинулись уранці, а річки нема. Пан Віктор, який живе на березі Вовчої у селі Катеринівці, каже, що винних у районі шукають і досі: «Якби я зробив якусь підлість, то мене одразу б привели до криміналу. А це як? Як це називається?».

За переказом, колись Вовча вважалася судноплавною — її водами ходили козацькі чайки. Нині, як кажуть, горобцеві ніде ноги помити. Найстрашніше, констатують екологи, що цього року до звичних місць не припливе нереститись риба — очерети залишились далеко поза водою.

Руйнування берегів також призвело до замулення дна та знищення кормової бази риби, а відновити втрачене вдасться нескоро. Такий висновок зробив біолог з Дніпропетровського національного університету Олег Христов: «Через варварське ставлення однієї людини чи кількох порушений екобаланс системи, і відновлення того, що зробили за тиждень, потребуватиме не одного року».

Влада шукатиме винних

Екологи кажуть, що головна біда у тому, що влада взяла на себе рішення, у якому некомпетентна, замовляти проект прокладення нового русла річки навіть і не думали. Тим часом районна влада обіцяє — винних знайдуть і покарають.

Голова Покровської райдержадміністрації Володимир Рибачук зазначив: «Будуть надані всі висновки по сумі втрат, а це мільйони, вже сьогодні попередньо розраховуються. Всі матеріали будуть передані у відповідні правоохоронні органи».

Доки шукають винних, екологи підбивають сумні підсумки їхніх рішень, вже зараз кажуть, що на Вовчій сталася локальна екологічна катастрофа, яка не може не позначитись на стані довкілля в регіоні.
XS
SM
MD
LG