Доступність посилання

ТОП новини

Це, напевно, жертви німецького концтабору Аушвіц – так коментували польські глядачі фотографії із виставки про Голодомор в Україні


Єва Поштар Варшава, 10 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У вівторок в музеї польського міста Кросно, що неподалік Кракова, перші відвідувачі побачили виставку, присвячену Голодомору в Україні 1932-33 років. Цю виставку, влаштовану за ініціативою Генконсульства України в Польщі та Польського інституту національної пам''яті, раніше мали змогу побачити мешканці Кракова.

Єдине, що можна зауважити без сумніву: ця виставка нікого не залишає байдужим. Поляки шоковані масштабами жертв голоду, що його пережив український народ у 20-му столітті.

«Це був шок для глядачів»

Співробітник Підкарпатського музею в місті Кросно Пьотр Бабінец розповів: «На глядачів виставка справила велике враження. Представник музею, який відкривав виставку, говорив присутнім про випадки канібалізму в Україні в 32-33 роках. Це був шок для глядачів. Важко це взагалі коментувати. Ця виставка відрізнялася від інших атмосферою жаху, загальною мовчанкою присутніх».

Раніше виставку про Голодомор в Україні демонстрували в Кракові, неподалік королівського замку Вавель. Представник краківського відділення Польського інституту національної пам''яті Теодор Гонсіоровський розповів: «Дивлячись на фотографії заморених голодом трупів чи дітей із сухими ребрами, польські глядачі одностайно коментували: напевно, це фото взяли із німецького концтабору Аушвіц».

Матеріали з українських i польських архівів

На виставці про Голодомор 1930-их років в Україні представлено фотографії та документи з українських i польських архівів. Про польські архівні документи Радіо Свобода розповів представник краківського Інституту національної пам''яті Теодор Гонсіоровський: «Маємо рапорт польського військового аташе в Москві про голод в Україні. Тут фотографія із судової справи активіста Організації Українських Націоналістів – ОУН, який на знак протесту проти Голодомору вчинив замах на радянського дипломата в Польщі. На виставці представлені документи про роботу українських організацій, які з Галичини подавали допомогу своїм землякам у СРСР».

Ініціатори виставки про Голодомор в Україні 1932-33 років мають намір показати її в багатьох інших польських містах, зокрема в приміщенні польського парламенту у Варшаві. Відтак виставку мають експонувати в Європейському парламенті в Брюсселі.
XS
SM
MD
LG