Доступність посилання

ТОП новини

Українські ЗМІ ще не стали четвертою владою – Тетяна Лебедєва


Сергій Куделя Вашингтон, 11 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Українські журналісти ще можуть повернутися до часів тотальної цензури. Так вважає почесний президент Незалежної асоціації телерадіомовників, що діє в Україні, Тетяна Лебедєва. Вона перебуває зараз у Вашингтоні на запрошення організації “Інтерньюз”. На думку Лебедєвої, головною запорукою збереження незалежності ЗМІ може бути активна позиція громадянського суспільства, яке повинне сприяти подальшим реформам у сфері медіа. Особливо нагальною Лебедєва називає реформу державних ЗМІ, існування яких вона вважає спадщиною радянських часів.

На відміну від попередніх років, сьогодні українці отримують більше об''єктивної інформації про політичні події у державі. Це, на думку Тетяни Лебедєвою, є наслідком здобутої журналістами професійної свободи. І все ж вона відзначає, що українські ЗМІ поки не стали впливовим контролером влади: “Ми отримали право говорити майже все, але ми не отримали право бути почутими. Дуже мала ефективність від того, що пишуть та кажуть журналісти. Майже жодної реакції на журналістські розслідування. Журналістика не стала справжньою четвертою владою”.

Використання медіа у власних цілях

Керівник Незалежної асоціації телерадіомовників також занепокоєна можливістю втрати журналістами свободи. Головну загрозу журналістській незалежності вона вбачає у низькій політичній культурі політиків та схильності власників медіа використовувати їх у власних інтересах: “Відсутність політичної культури та неповагу до журналістів і журналістики, неповагу до медіа, їхнє несприйняття як незалежної сили, як партнерів, а спроба використовувати їх як інструмент – це ми бачимо з боку будь-якої політичної сили”.

Серед останніх прикладів політичної заангажованості журналістів Тетяна Лебедєва наводить телекомпанію “Інтер”, якою володіє заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Валерій Хорошковський. На думку Лебедєвої, посада Хорошковського впливає на характер висвітлення політичних новин телеканалом “Інтер.” Вона також відзначає залежність і регіональних ЗМІ, які фінансуються державою, від місцевої влади. Для подолання проблеми залежності журналістів, Тетяна Лебедєва пропонує перетворити державні медіа на суспільні і ухвалити закон, який би зробив прозорішою структуру власності українських ЗМІ.
XS
SM
MD
LG