Доступність посилання

ТОП новини

В Мінську вийшла книжка Алєся Адамовича про Чорнобиль


Валерій Каліновський Прага, 11 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У столиці Білорусі учора презентували книгу Алєся Адамовіча під назвою «Чорнобиль». Адамовіч помер у 1994 році, його рукописи, літературні та публіцистичні твори, присвячені Чорнобильський катастрофі, проблемам ядерної енергетики, зібрала та підготувала до друку донька письменника Наталья Адамовіч.

У назві книжки звучить висловлювання Іоана Богослова “Ім’я цієї зірки – полин”. Алєсь Адамовіч написав сценарій фільму з такою назвою для американського режисера Стенлі Крамера, але з різних причин фільм не було поставлено, а сценарій – досі не був надрукований. Крім нього в книжці зібрані статті, унікальні записи Адамовича з його щоденників, листів до Василя Бикава, Міхаїла Горбачова, академіка Євгенія Веліхова та інших.

Тема Чорнобиля, проблема атомної енергетики дуже хвилювала письменника. Про це розповіла його донька Наталья: “Тема атому, атому і людини зацікавила Адамовича задовго до чорнобильських подій. Хто ж знав, що Чорнобиль буде, а атомна бомба вже була, була холодна війна...У 1985 році він написав твір під назвою “Катехизис ядерного століття”.

Він допомагав дітям, що постраждали від радіації

Голова Білоруського фонду «Дітям Чорнобилю» Генадзь Грушави каже, що Адамович особисто сприяв першим гуманітарним контактам заради оздоровлення потерпілих від радіації білоруських дітей. Пан Грушави вважає, що незважаючи на те, що Алєсь Адамовіч не дожив до цього дня, його думки, викладені в новій книзі, дуже актуальні.

Генадзь Грушави: “В цій книжці є такі рядки Адамовича: щоб там не було, до кінця життя я буду займатися трьома питаннями. Перше – атомна енергетика. Треби її стримувати. Друге – війна та мир. Адамович вважав, що це також не вирішене. І третє – щоб страх не подолав перебудову. Це заповіт нам. Перебудова не відбулася. Людей, як і раніше, лякає та сама система, яка лякала їх, коли жив Адамовіч”.

Атомна енергетика – актуальна проблема для Білорусі

На думку Генадзя Грушавога, атомна тема, атомна енергетика залишається актуальною проблемою для Білорусі, тому що уряд Білорусі планує найближчим часом збудувати свою атомну станцію. І якщо б Адамовіч був живий, то він був би першим серед тих, хто виступав би проти цього, переконаний пан Грушави.

У літературному житті Білорусі вихід книжки Алєся Адамовича помітна та важлива подія, тому що після смерті автора, його твори друкувалися дуже рідко. Книжка вийшла накладом в одну тисячу примірників.
XS
SM
MD
LG