Доступність посилання

ТОП новини

Численні вежі, церкви і смачна ковбаса – все це у жирній Болоньї


Наталка Кудрик Рим, 9 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Автошляхи і залізниці Італії стогнуть цими днями від напливу пасажирів. Під час великодніх свят країна переживає туристичний бум. Мільйони італійців вирушають подалі від дому на природу, а іноземні мандрівники відвідують святі місця. Для туристів-гурманів перша зупинка у Болоньї, котру називають кулінарною столицею Італії. Після смачного обіду у місцевому ресторані веселіше вирушати у подорож, бо подивитися є на що.

Знамениті арки Болоньї
Навряд чи в якому іншому куточку країни можна побачити так багато продуктових крамниць, як у Болоньї. Окрім офіційного статусу головного міста регіону Емілія-Романья, що в центральній частині Італії, Болонью прозвали в народі жирною або товстухою.

Поласувати справді є чим

Тут деякі страви навіть мають легенди про своє походження. Якось одного кухаря настільки вразила оголена дівчина, що він виліпив тортеллі у формі її пупка (це страва схожа на російські пельмені). Втім, коли перед тобою тарілка з тортеллі чи відомою пастою тальятелле, посипаною сиром пармеджано-реджано... які там легенди – смакуєш поволі і думаєш, що б то інше таке скуштувати.

Неодмінно вам запропонують ковбасу мортаделлу зі шматками сала – м’ясний болонський делікатес. Вільний столик у місцевому ресторані ще треба пошукати, посміхається один із власників, зауважуючи: „У період великодніх свят дуже багато іноземців тут”.

Смачна і добра Болонья! До речі і походження її назви пов’язане зі словом “buono”, тобто добре, гарне місто. Там проживає приблизно 400 тисяч мешканців.

Численні арки захищають від спеки і дощу

Архітектурно привабливим його роблять численні вежі і церкви часів Середньовіччя. Колись шляхетні болонські родини таємно змагалися: хто збудує найвищу вежу, той гідний найвищої пошани.

Дивна річ: блукаючи вулицями міста, не відчуваєш спекотного сонця. Багато будинків мають арки, які виступають зі стіни будівлі – ось вони і захищають перехожих у спекотну і дощову погоду. Знавець історії міста Марія Винарчик розповіла: „Арки, котрі називають портиками, якщо їх усі скласти докупи, протягнуться на 36 км! Ви ніколи не потрапите у місті під дощ, бо ви постійно під накриттям. Цим характерна Болонья”.

Таке своєрідне накриття – як великий болоньєвий плащ над містом. Хоча назва модних 30 років тому болоньєвих плащів навряд чи пов’язана з містом. Бо ж „болонья” – це просто синтетична непромокаюча тканина.

7 років тому Болонью визнали Європейською культурною столицею. Гамір і метушня мегаполісів? Це не про неї. Порівняно з Римом, Венецією, Флоренцією та Неаполем тут почуваєшся спокійніше: місто не вважається туристичною Меккою, та багатьом це тільки на руку.
XS
SM
MD
LG