Доступність посилання

ТОП новини

НАТО платить за перекваліфікацію луганських офіцерів


Ярослав Гребенюк Луганськ, 12 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Учора в Луганську 15 колишніх офіцерів отримали мирну професію. Для них навчання було безкоштовним – за курс заплатило НАТО.

15 колишніх офіцерів Збройних сил України пройшли курс іноземних мов та здобули знання у мирній професії маркетингу. Ці офіцери були звільнені у відставку під час реформування української армії. НАТО вважає важливим допомогти їм адаптуватись до цивільного життя.

«Бо ж на війні ми впораємось, ми знаємо, як вбивати, як бомби кидати, як людей десантувати, танки… А ось до цивільного життя ми не готові. Ці гарні програми – НАТОвські, ОБСЄшні – нам допомагають спеціалістами стати і в цивільному житті. По програмі НАТО ми вчились англійській мові, мова тут вийшла на рівень «медіум » (середній). Плюс бізнес-програма була добра – маркетинг, прямий продаж», – говорить колишній льотчик Сергій Бакуменко.

Чому навчили колишніх військових

100-годинний бізнес-курс та 400-годинний курс з англійської мови чоловіки пройшли на базі Луганського інституту праці та соціальних технологій. Заклад працює у цьому напрямку з 1993 року. Фінансування програм для колишніх офіцерів надходило від фонду Джорджа Сороса «Відродження», програми ТАСІС та Міжнародного фонду адаптації військовослужбовців.

Менеджер Програми НАТО-Україна з перепідготовки військовослужбовців Крістофер Штаудт розповів: «Це не є політичне питання, це питання, як соціальна адаптація розглядається на різних рівнях у Міністерстві оборони та у інших закладах. Але я хочу зазначити, що в інших містах, я не хочу казати «областях», в інших містах ми маємо більше підтримки з боку офіційних осіб».

Більшість мешканців Луганської області, за даними соціологів, налаштовані проти вступу України до НАТО. Керівники області, наприклад, голова обласної ради Валерій Голенко також неодноразово висловлювались проти цього. Проте дана програма ухвалена українською державою, саме Департамент з соціальної реабілітації військовослужбовців Міністерства оборони запропонував луганському інституту працювати з НАТО.

Результати програми

Перекваліфіковані військові вже користуються попитом. Ректор Луганського інституту праці та соціальних технологій Тетяна Шаповалова зауважила: «Мета цього навчання – не вчити, щоб учити. Вона полягає у тому, щоб потім людина, яка навчилась, змогла працевлаштуватись. Обласна рада і обласна держадміністрація допомагають нам саме у працевлаштуванні наших випускників. Наприклад, у грудні ми випускали групу, і одразу обласна адміністрація відібрала декілька персональних справ. Цих людей розглядають як спеціалістів, які мають працювати у місцевих органах влади».

Наразі інститут працює ще за однією подібною програмою, започаткованою ОБСЄ. За програмою навчаються 25 офіцерів. Всього за 14 років співпраці з різними міжнародними фондами інститут перепідготував близько трьох тисяч офіцерів.
XS
SM
MD
LG