Доступність посилання

ТОП новини

Українські дороги так не схожі на європейські


Надія Петрів Ужгород, 13 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Щонайменше 150 мільйонів гривень у рік потрібно для ремонту закарпатських доріг. Якби було таке фінансування, то місцеві автошляхи нічим не відрізнялися б від європейських. Так говорять закарпатські автошляховики. Жителі краю іншої думки: не в грошах проблема, а у безвідповідальності.

Чверть століття за кермом автомобіля мешканець Ужгорода 54-річний Юрій. Каже, за роки роботи у транспортному підприємстві об’їздив на колесах ледь не півсвіту. Бачив і шикарні автотраси Європи, і ледь помітні манівці в гірських районах України. Але такого безладу, який зараз коїться на дорогах, не пам’ятає. Юрій стверджує, що дороги в Україні ремонтують, але суттєво стан автошляхів це не поліпшує. І не у відсутності грошей біда, каже Юрій:

«Дороги у нас у жахливому стані. На превеликий жаль, воно ще довго так буде, тому що ніхто не несе відповідальність за стан доріг. У всіх країнах світу хтось несе відповідальність за стан доріг, у нас же збирають податки з водіїв, а куди зникають ці кошти? Я так вважаю, що поки принципово не буде нести хтось принципову відповідальність за стан доріг, вони ніколи не будуть кращими».

А чиновники наполягають – бракує лише грошей

Закарпатські автошляховики причиною всіх бід називають відсутність коштів. Начальник служби автомобільних доріг у Закарпатській області Василь Маркович розповів Радіо Свобода, що організація має й техніку, й людей для ремонту та капітального будівництва шляхів, але грошей – не має. Василь Маркович: «За нашими мірками й розрахунками, для того, щоб ми могли щорічно охоплювати ремонтами бодай 70 % доріг області, потрібно щонайменше 150 мільйонів гривень у рік. І це враховуючи те, що державна мережа доріг області 3330 км і майже всі дороги у нас у так званому «чорному варіанті» — або асфальтобетонні, або дороги, оброблені бітумом або дьогтем, тобто потребують ремонту».

Швидкість ремонту доріг по-українськи

За нормативами, закарпатські дорожники мали б щороку ремонтувати, щонайменше, півтисячі кілометрів доріг, однак ремонтують заледве сотню-півтори. Відповідно, одну автотрасу вдається капітально відремонтувати не один раз у 5 років, як це передбачають нормативи, а раз у десять років. З огляду на це, до Європи нам далеко, каже Василь Маркович: «Один кілометр сучасної дороги коштує сьогодні близько 5 мільйонів євро. А «дорожній» бюджет обласний – всього 100 мільйонів гривень, тобто 20 мільйонів, навіть менше — 16 мільйонів євро. Це є наш бюджет річний! Тобто ми могли б зробити всього три кілометри дороги. За нашими мірками, це дуже й дуже мало».

Ще однією проблемою є будівництво та капітальний ремонт автошляхів до контрольно-пропускних пунктів на кордоні України з Євроспільнотою. А тим часом автошляховики визнають: закордонні гості отримують негативні враження про Україну, проїхавшись уже першими кілометрами українських доріг.
XS
SM
MD
LG