Доступність посилання

ТОП новини

В. Ющенко і В. Янукович твердо стоять на своїх позиціях; два різних натовпи у Києві; вибори в Україні будуть, але коли? (європейська преса)


Василь Зілгалов Прага, 13 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса продовжує відстежувати політичне протистояння в Україні. Газети не лише висвітлюють непоступливі позиції двох сторін, а й показують різні за характером і ментальністю демонстрації на вулицях і майданах Києва. Оглядачі відзначають, що вже нібито всі в Україні говорять про парламентські вибори, але ніхто достеменно не може сказати про їхню справжню дату.

Суперечностей у заявах українських політиків стає все більше, про це пишуть у кінці тижня європейські газети. Лондонська «Файненшел Таймс» вмістила статтю українського Прем’єра. В ній Віктор Янукович виступає проти дострокових парламентських виборів. Але, разом з тим, допускає їхню можливість за певних політичних домовленостей. Одна з них – це варіант спільних дострокових парламентських і президентських виборів у державі. Про це Янукович чітко заявив іншій європейській газеті – «Фіґаро».

Президент України, як зауважують чимало європейських газет, вже допускає перенесення дати дострокових парламентських виборів. Але, наприклад, німецькій «Ді Вельт» Віктор Ющенко сказав, що він «безумовно» підкориться будь-якому рішенню Конституційного Суду і разом з тим виключив можливість відмови від дострокових парламентських виборів.

Німецька «Франкфуртер Альгемайне Цайтунґ» звертає увагу на серйозний контроль політичних сил за різними натовпами на вулицях Києва. Попри полярну ментальність і політичні спрямування, два Майдани столиці – помаранчевий і червоно-синій – поводять себе надзвичайно стримано. Німецька газета резюмує, що «немає й натяку на будь-який прояв громадянської війни».

Швейцарська «Нойє Цюрхер Цайтунґ» бачить у Києві «перші прояви примирення». Газета має на увазі також і дипломатичні зусилля з боку Європарламенту, російських депутатів Думи та, наприклад, старого учасника українських замирень, колишнього президента Польщі Александра Квасневського. Польська «Ґазета Виборча» вважає, що, судячи з прикладу червоно-синього Майдану у Києві, засилля російських засобів масової інформації в Україні триває. Газета наводить приклади «страху» з боку донецьких політичних туристів на площі Незалежності у Києві перед можливим засиллям ЄС і США в Україні, перед можливою появою танків на вулицях столиці. А джерелом такої «інформації» прихильники коаліції червоно-синіх називають російське телебачення і московські газети.

Впливова німецька «Зюддойче Цайтунґ» характеризує у своїй публікації головного фінансиста правлячої Партії регіонів – Рената Ахметова. Газета називає однією з головних причин дружби між Ахметовим та Януковичем те, що вони споріднені не лише «крайньою безцеремонністю й хитрістю», а й тим, що кожен із них не уникав «фізичних диспутів». «Зюддойче Цайтунґ» також вказує на те, що Ахметов «побоюється», що Ющенко виступає за незалежну юстицію і додає, що «ті чотири мільярди, які приписує Ахметову американський економічний журнал «Форбс», він отримав сумнівним способом». Німецький часопис висловлює припущення, що Ахметов веде своєрідну політику в «намаганнях досягнути суспільного визнання» і що вони разом з Януковичем, також як і Ющенко, намагаються якось зменшити залежність від Кремля та «покращити імідж у Вашингтоні».
XS
SM
MD
LG